eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jövedékiadó-emelés és energiastratégia a parlament napirendjén

A játékadó, illetve a gázolaj, a dohány- és az alkoholtermékek jövedéki adójának emelésére irányuló kormányzati előterjesztést és a nemzeti energiastratégiát is megvitatja mai ülésén az Országgyűlés.

Matolcsy György az adótörvények módosításával arra tett javaslatot, hogy november 1-jétől 13 forinttal emelkedjen a gázolaj jövedéki adója, továbbá nőne a dohány- és az alkoholos termékek jövedéki adója, valamint megemelnék játékadót is. A nemzetgazdasági miniszter hétfőn nyújtotta be előterjesztését a parlamentnek, az általános vitát még aznap lefolytatták a képviselők, ma a részletes vita - azaz a módosító indítványok tárgyalása - következik.

A képviselők ezután általános vitát folytatnak a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jegyezte nemzeti energiastratégiáról. A kormány júliusban fogadta el a dokumentumot, amelynek értelmében csökkenteni szükséges az importfüggőséget és erősíteni az állami szerepvállalást. Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár korábban azt mondta: a stratégia szerint 2030-ra 30 százalékkal nő az ország villamosenergia igénye.

Megtárgyalja a Ház azt a határozati javaslatot is, amellyel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter összesen 865 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését indítványozza, köztük 171 olyanét, amelyet még az 1990 májusában tartott szabad választások előtt fogadtak el.

A fideszes Pokorni Zoltán és Pósán László innovációs és fejlesztési eseti bizottság létrehozását kezdeményezte. A testület feladata lenne az innovációt érintő törvények áttekintése. Javaslatukat - csakúgy mint a fenntartható fejlődés bizottság indítványát, hogy a magyarországi önkormányzatok területükön tiltsák meg a genetikailag módosított szervezetek alkalmazását az agrárgazdaságban - szintén megvitatja a Ház.

Az ülésnap kezdetén a parlament megemlékezik a Demokrácia Nemzetközi Napjáról.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×