eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Újabb államadósság-csökkentés bejelentésére készül Orbán Viktor

Újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentésére készül a következő egy hétben a miniszterelnök. Orbán Viktor erről az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerdán, közölve, hogy a csökkentés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz.

A kormányfő megerősítette, szeretné, ha 2012-ben a GDP 70 százaléka alatt lenne az államadósság, a ciklus végére pedig a mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz.

Orbán Viktor a közrádióban szólt arról is, hogy kormánya az ország megújításának, átszervezésének felgyorsításával válaszol az európai gazdasági válságra - nyilatkozta a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Kifejtette: a következő egy hétben arra fog javaslatot tenni a kabinetnek, a Fidesznek és a KDNP-nek, hogy gyorsítsák fel azokat a terveket, amelyek Magyarország megújítását célozzák, így az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését.

A kormányfő szerint az elmúlt hetekben világossá vált, hogy az európai gazdasági válságból nem lesz gyors kilábalás, az európai gazdaság komoly bajban van, éveket vesz igénybe, míg magára talál. Orbán Viktor elmondta: az igazi gond az eladósodottság, de az európai országok nem tudnak olyan közös gazdaságpolitikát kialakítani, amely segítene csökkenteni a tartozások mértékét. Magyarországnak ezért a saját gazdaságpolitikai útját kell járnia - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem is a növekedés megtorpanása a legnagyobb gond, hanem az eladósodás, amit az európai államok nem tudtak megfékezni, arra idén egyedül csak hazánk és Svédország lesz képes.

Látszik, hogy jó néhány tagország már soha nem fogja tudni visszafizetni az adósságát, ahogy kiderült az is, hogy a tagállamok nem képesek összehangolt gazdaságpolitikával felvenni a harcot ezzel a hatalmas adóssággal, ezért egyenként kell küzdeni. Biztosan lesznek, akik elbuknak, de Magyarország győztesként kerül majd ki a harcból -hangsúlyozta a kormányfő. A görög útra biztosan nem szabad rásodródni - ismételte meg Orbán Viktor -, folytatni kell a már elkezdett munkát.

A fogyasztáscsökkenéséről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta: az országban van munka, a magyar gazdaság jól teljesít, sok családnál több pénz is van most, mint egy évvel ezelőtt, azt azonban, hogy ezt mire költik - vásárolnak, takarékoskodnak, adósságot törlesztek - helyben kell eldönteni, ezek a kérdések nem emelhetők a kormányzati gazdaságpolitika rangjára. A kormányfő egyébként úgy vélte, az emberek ma többet takarítanak meg, ezt a pénzt pedig mindenképp érdemes lenne valahogy a gazdaság hasznára fordítani.

Egy "bankárember" szavai

A devizahitelesek sorsáról szólva, Simor András jegybankelnök nemrégiben nyilvánosságra került kijelentését kommentálva Orbán Viktor azt mondta, ezek a "bankárember" szavai, így gondolkodnak a bakárok, ezért is nem szabad őket a kormány közelébe engedni, ugyanis soha nem fogják megérteni, mit jelent például az, hogy senkit nem szabad az út szélén hagyni.

Az biztos, hogy tanulni kell a hibákból ám ez a bankokra is vonatkozik, nekik is részt kell vállalni abból a teherből, amit a devizahiteles konstrukciók ma jelentenek, és éppen ez a veszteségmegosztás lesz az ősz egyik legfontosabb feladata, miközben az otthonvédelmi program is folytatódik, sőt, új elemekkel bővülhet - tette hozzá a 180 percben a kormányfő.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×