eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Bevezetné az "egész napos iskolát" a minisztérium - lapszemle

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium bevezetné az egész napos iskolát - írja a Magyar Nemzet, a Népszabadság pedig arról cikkezik, hogy a leselejtezett mozdonyok darabjaiból üzemeltetik a magyar vasút személyszállító vonatainak mozdonyait.

A Magyar Nemzet az új oktatási törvénytervezet a lap birtokába került példánya alapján arról ír, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium bevezetné az egész napos iskolát az alsó és felső tagozaton, mérsékelt pedagógusóraszám-emelést hajtana végre az iskolákban, valamint szigorítanák az általános iskolai felső tagozatok működtetését. A tervezetet ma tárgyalja a kormány - részletek a Magyar Nemzetben.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy már csaknem harmincszor kellett javítani a szakértők szerint háromszoros áron vásárolt An-26-os szállítógépet. Az alig több mint három éve a Honvédség kötelékében szolgáló gépen az egyik hajtóművet már ki kellett cserélni, de emellett olyan meghibásodások is jelentkeztek rajta, mint a kerozinszivárgás a szárnyon lévő keszontartályból. Az ügyben korábban a BRFK kezdett nyomozást egy országgyűlési képviselő feljelentése alapján, de nemrég azt a Nemzeti nyomozó Iroda hatáskörébe vonta. Az eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik.

A Népszabadság a WikiLeaks által kiszivárogtatott, Magyarországról szóló amerikai táviratokról ír. Ezekből kiderül: tízezer dolláros programban GMO-lobbistákat kívánt támogatni Washington, hogy befolyásolja a budapesti döntéseket, de a nagykövetnek nem tetszett a magyarországi Daimler-beruházás sem. Részletek a Népszabadságban.

A Népszabadság másik cikkéből kiderül: a leselejtezett mozdonyok darabjaiból üzemeltetik a magyar vasút személyszállító vonatait toló-vontató mozdonyait. A MÁV hivatalos közlése szerint júniusban 24 vonat romlott el útközben, néhány napja pedig a pécsi és a székesfehérvári vonalon mozdonytüzek bénították meg a forgalmat. A 900 szolgálatot teljesítő vontatóból több mint 700 harminc évesnél is idősebb.

Az Index a Széll Kálmán tér átépítése kapcsán arról ír, hogy az LMP szerint a további beépítések ronthatják a környék levegőjét. A Hűvösvölgy-Széll Kálmán tér-Vérmező-Horvátkert-Tabán vonulat a belváros átszellőztetése szempontjából vezértengelynek számít, az újabb térfalak pedig megakadályozhatják a légmozgást. A cikkből kiderül: a párt hiányolja a tér átépítésének ötletpályázatát, valamint nyílt tervpályázatát. A Széll Kálmán tér új arculatáról várhatóan mai ülésén dönt a Fővárosi közgyűlés - írja az index.

A Napi Gazdaság az elhúzódó útfelújításokról készített összeállítást. A cikkből kiderül: a Margit híd teljes átadásához még 52 hatóságtól kell dokumentumokat beszerezni, de a munkák sem értek még véget a hídon és annak környékén. Az idei útfelújítási munkák nagy része azonban még csak most kezdődik.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint tízezreket spórolhat az, aki most megy nyaralni. Az utószezonban a nyári árakhoz képest akár 20-30 százalékkal olcsóbban is lehet üdülni. Míg korábban úgy tűnt, hogy a fürdők, szállásadók és vendéglátóhelyek többségének komoly veszteséggel zárulhat a 2011-es év, addig most úgy tűnik, az elmúlt hetek kánikulai időjárása miatt hozhatja a tavalyi látogatottsági és forgalmi számokat a magyar turizmus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 21:07
×
×
×
×