eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Nem tervez megszorításokat a kormány - a nap hírei

Nem döntött a magán-nyugdíjpénztárakra vonatkozó indítványokról az Alkotmánybíróság. Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor kormányfő vezette válságba Magyarországot. Átgondolt közoktatási törvény megalkotását sürgeti a parlament oktatási bizottságának elnöke.

Nem döntött amagán-nyugdíjpénztárakra vonatkozó indítványokról az Alkotmánybíróság

. Sereg András, a testület sajtófőnöke azt nem tudta megmondani, mikorra várható döntés, de hozzátette: ezen a héten már nem kerül ismét napirendre ez a téma. Szeptember elsejétől az Alkotmánybíróság munkájába bekapcsolódik az az öt új bíró, akit június végén a kormánypártok jelöltjeként, titkos szavazáson, kétharmados többséggel választott meg a parlament. Az Origo hírportál a napokban saját információira hivatkozva ismertetett egy alkotmánybírósági határozattervezetet. Ez kimondja, hogy azoknak is jár állami nyugdíj, akik pénztártagok maradtak, és az alkotmánybíróság a törvénynek azt a pontját is megsemmisítené, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Ez azért fontos, mert a járulékot fizető cserébe jogosult lesz valamilyen szolgáltatásra, míg a hozzájárulás formálisan adónak minősül, amiért pedig közvetlenül nem jár ellenszolgáltatás. Korábban az MSZP azt közölte: a strasbourgi bírósághoz fordulnak, ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok nem jogosultak az állami nyugdíjra.

Nem tervez megszorításokat a kormány
- közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta: a miniszterelnöknek meg kell mondania, milyen megszorításokra készül. A szocialista pártelnök szerint Orbán Viktor vezette válságba Magyarországot, az egykulcsos adórendszer pedig megbukott.

Megfontolt és jól átgondolt közoktatási törvényre van szükség, nem gyors jogszabályalkotásra - mondta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke. Pokorni Zoltán a XVII. kerületi tanévnyitó rendezvényen arról is beszélt, hogy növelni kell az oktatás pénzügyi támogatását. A politikus szerint az egyik legsúlyosabb probléma, hogy a magyarországi iskolarendszer nem képes kiegyenlíteni az otthonról hozott különbségeket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint komoly intézménybezárási hullámot indíthat el az iskolák állami kézbe vétele. A szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: szeptember első hetében biztosan nem lesz sztrájk, az esetleges megmozdulásokat az új törvény tartalmától tette függővé. Mendrey László érthetetlennek nevezte, hogy miért kell állami kézbe venni minden intézményt, miközben a Széll Kálmán Terv szerint még az idén 80-90 milliárdot vonnának ki a közoktatásból. --Az oktatási államtitkár azt mondta: az új köznevelési rendszert szabályozó törvény koncepciójából nem következik iskolabezárási hullám. Hoffmann Rózsa hozzátette: az idén 22 ezerrel kevesebben kezdik meg a tanévet, mint tavaly, és ha ez a tendencia éveken keresztül megmarad, akkor az előbb-utóbb a pedagógusok létszámában és az intézmények számában is megmutatkozik.

Szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya. Az ágazat számára megnyíló újabb finanszírozási lehetőség segít visszaállítani a magyar mezőgazdaság presztízsét, gazdasági erejét - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor az InfoRádióban hangsúlyozta: az Agrár Széchenyi Kártya 1, 2, illetve 3 éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió, az igénylők köre lefedi a teljes mezőgazdasági ágazatot. Hozzátette: a konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít, ezzel versenyképes, a gazdálkodók számára előnyös hitelkonstrukciót lehetett kialakítani.

December elejére a kormány elé kerülhet a nemzeti drogstratégia, ezután az Országgyűlés szavaz majd az ehhez kapcsolódó határozatról - jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságának ifjúságügyi főosztályvezetője. Téglásy Kristóf közölte: a tervek szerint az országgyűlési határozat elfogadása után a kormány döntései alapján következnek a konkrét intézkedések.

Az első félévben 133 millió forint adózott nyereséget ért el a Diákhitel Központ Zrt., amely üzemi szinten több mint 3 milliárd forint veszteséget könyvelt el. A társaság a BÉT honlapján közzétett tájékoztatása szerint a pénzügyi műveletek bevétele az előző év első félévéhez viszonyítva 10 százalékkal, 9,4 milliárd forintra nőtt 2011 első hat hónapjában.

Több mint száz kiállító várja az érdeklődőket a hétvégi Nyelvparádén, a fővárosi Millenárison. A rendezvényen adják át a 2011-es év díjazottjainak az Európai Nyelvi Díjat, amely a példaértékű, innovatív nyelvoktatási programok európai szintű elismerése.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×