eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Palócz: Csökkentenie kellene a kormánynak a kiadásokat

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint 50-80 milliárdos kiesés lehet a költségvetésben a kisebb növekedés miatt. Palócz Éva úgy véli, elsősorban kiadáscsökkentő intézkedésekre kellene törekednie a kormánynak.

Nagyon szűk a kormány mozgástere a bevételnövelő intézkedések terén. A kormánynak elsősorban kiadáscsökkentő lépésekre kell törekednie - mondta az InfoRádiónak Palócz Éva, aki szerint az állami beruházások és a kormányzat dologi kiadásainak csökkentésére lehetne törekedni.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedésnek mekkora lesz a költségvetési kihatása. Idén nagyjából 50 és 80 milliárd forint közé tehető az az összeg, ami hiányozni fog az államkasszából, bár Orbán Viktor 100 milliárdot emlegetett a szerdai beszédében. Ezt a hiányt a szakértő szerint a tárcák költekezésének a visszafogásával nagyjából fedezni lehet.

A nemzetközi pénzügyi bizonytalanság és a lassabb belföldi növekedés nélkül is 2012 egy nehéz év lesz, mert jövőre azt az 500 milliárdos bevételkiesést is kompenzálni kell, amelyet idén a nyugdíjpénztáraktól bevont összegből a folyó bevételekre szánt a kormány - emelte ki Palócz Éva, aki úgy látja, ez sokkal nagyobb feladat elé állítja a kabinetet, min az alacsonyabb növekedési ütem ellensúlyozása.

A Kopint erre az évre 2,2 százalékos növekedést vár - ez egy optimista előrejelzés. 2011-ben bár a vártnál kevésbé ugyan, de még érvényesül a helyreállítási hatás: a válság idején olyan mértékben csökkentek a termelési szintek, hogy azok helyreállítása már önmagában növekedési impulzust generál. Jövőre ez várhatóan lényegesen kisebb lesz, és a fogyasztás sem fog markánsan növekedni - magyarázta a vezérigazgató, aki hozzátette: jövőre 0,2-0,5 százalékos növekedéssel számolnak.

Ha világgazdasági sokk következne be, amely 2008-hoz hasonlóan a lappangó problémák kitörését eredményezné, akkor az előrejelzés érvényét veszti - fűzte hozzá Palócz Éva.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×