eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az éhezés határán a Pest megyei gyermekotthonok lakói

Sajtóértesülések szerint a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei a Pest megyei önkormányzattól már csak a támogatások negyedét kapják meg, emiatt egyre több a napi probléma.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy olyan nehéz helyzetben vannak egyes intézmények, a többi között gyermekotthonok, hogy a gázt már több intézményben kikapcsolták, és csak az adományoknak köszönhető, hogy a gyerekek még nem éheznek.

A gondokat az okozza, hogy a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és intézményei a megyétől már csak az egy főre eső ellátmány negyedét kapják meg, ez pedig nem fedezi az ellátások költségeit. Az InfoRádió megkereste a szervezet képviselőit, akik azonban, várva a pest megyei önkormányzat reakciójára, egyelőre nem nyilatkoznak.

A pénzhiány olyan jelentős, hogy a gyerekek idén nem tudtak nyaralni, de még a közeli strandokra sem jutnak kel. A nevelőszülők azt sem tudják, miből teremtik majd elő a szeptemberi iskolakezdéshez szükséges pénzt. Ezekben a gyermekotthonokban az árva és félárva gyermekek mellett speciális nevelési igényű, magatartászavaros, és helyenként fogyatékkal élők is vannak.

A nehéz anyagi helyzet hátterében sajtóértesülések szerint az önkormányzat forráshiánya áll, ami miatt Pest megyének több ingatlanát is el kell adnia. A közétkeztetést már tavasszal több középiskolában és szociális intézményben leállította a megyével szerződésben álló cég, mert az önkormányzat nem tudta kifizetni a tartozásait

Szabó Máté ombudsman jelentésére Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter áprilisban elismerte, hogy a normatív állami hozzájárulások egyre kisebb arányban fedezik a gyermekek és a fiatal felnőttek ellátásának valós költségeit.

Tavasszal - a megye legnagyobb hitelezőjeként - a közétkeztetést végző Hungast Kft. leállította a főzést a megye több középiskolájában és szociális intézményében, néhány napja pedig tizenkét intézményben be is zárta a konyhát. Június végén a megyeháza sajtófőnöke a távirati irodát arról tájékoztatta, hogy három ingatlanjától kénytelen megválni a Pest Megyei Önkormányzat, további kettőre pedig jelzálogot jegyeztetett be.

Közben hétfőn A "szociális vészhelyzet" megszüntetése érdekében hétfőn kinyitotta és birtokba vette Pest megye önkormányzata a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket; Az intézkedés 12 szociális intézményben 1724 ember biztonságos ellátását garantálja - közölte a megyeháza sajtófőnöke, aki elmondta azt is: a birtokbavételt nem közölték a HunGast vezetőjével.

Válaszul a cég birtokvédelmi eljárást indít az önkormányzat ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×