eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

"Ha menteni kell egy magyart, a terrorelhárítók készen állnak"

Lehetnek magyarok a világon, akik bajban vannak, ezért elképzelhető, hogy a Terrorelhárítási Központ egy újabb, a líbiaihoz hasonló mentőakciót hajt végre - mondta a központ főigazgatója. Hajdú János dandártábornok az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is: egyelőre nincs olyan információja a rendőrségnek, amely azt erősítené, hogy norvég merénylőnek magyarországi kapcsolatai lennének.

Ha a világon bárhol magyar állampolgárok bajba kerülnek, akkor a Terrorelhárítás Központ munkatársainak oda kell menni, és segíteni rajtuk - akkor is, ha háborús övezetről van szó - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Hajdú János.

Ha egy magyar élete veszélybe kerül, túszul ejtik, terrorcselekmény áldozata lesz, menekül egy háborús övezetből - és a kormány úgy dönt, hogy lépni kell, akkor azt a TEK megteszi - mondta a központ főigazgatója. Ilyen segítséget a honvédség nem adhat - tette hozzá.

Ilyen esetben operatív, gyors reagálású, órák alatt elindítható, lehetőség szerint bűnügyi ismeretekkel, kapcsolatokkal rendelkező egységre van szükség. A legfontosabbak a titkosszolgálati kapcsolatok, az akciót megelőző kommunikáció - ezek segítették egyébként a TEK-et Szudánban, Líbiában és Thaiföldön is.

A főigazgató arra a kérdésre nem óhajtott válaszolni, van-e bárhol a világon most olyan magyar állampolgár, aki ilyen segítségre szorul. Vannak információk, amelyeket vizsgálnak, vannak folyamatban lévő ügyek - mondta.

Nincs magyar szála a norvégiai merényletnek

A norvégiai merénylet esetleges magyar szálainak vizsgálatában értelemszerűen részt vesz az összes rendvédelmi és titkosszolgálat szerv. "Bizton tudom állítani, hogy jelenleg semmi olyan információ nincs, ami megerősítené, hogy a merénylőnek magyarországi kapcsolatai vannak" - jelentette ki Hajdú János.

A kapcsolat ebben az esetben olyan személyt jelent, aki tevőlegesen segített volna a tömeggyilkosság elkövetésében, a fegyverek megszerzésében, vagy tudott volna a merénylet tervéről - magyarázta a TEK főigazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy a szélsőséges magyar szervezetek is elhatárolódtak Anders Behring Breivik tettétől. "Senki sem vállalja, hogy bármilyen kapcsolatban állt volna vele, de mi nyilvánvalóan meg szeretnénk győződni arról, hogy ez valóban így volt-e" - tette hozzá.

Egyébként maga a norvégiai merénylet, bármilyen tragikus is, nem jelent veszélyt Magyarország számára. Az viszont kérdés, hogy lesznek-e bárhol a világon Breiviknek szimpatizánsai, követői, ahogyan korábban előfordult a hasonló merényletek után.

"Azt gondolom ugyanakkor, hogy Magyarországnak semmi tartani valója nincs attól, hogy Norvégiában történt egy ilyen nagyon sajnálatos esemény" - vélekedett a Terrorelhárítási Központ vezérigazgatója.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×