eur:
401.9
usd:
370.73
bux:
74186.61
2024. október 21. hétfő Orsolya

Vége az EHEC-járványnak

Hivatalosan is véget ért az EHEC-járvány Németországban - jelentette be a Robert Koch Intézet. AZ ÁNTSZ adatai szerint Magyarországon a mai napig nem fordult elő ilyen megbetegedés.

A május elején Németországból induló véres hasmenésjárványnak nincsenek új fertőzöttjei. Az utolsó megbetegedés július 4-én történt - tette közzé jelentését a német Robert Koch járványügyi intézet.

A hivatalos mérleg szerint Németországban összesen 4321 fertőzéses megbetegedést regisztráltak, 852 fő a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával küzdött. A járvány 50 halálos áldozatot követelt az országban.

A jelentés megerősítette, hogy mintegy 100 beteg a jövőben dialízises kezelésre vagy veseátültetésre szorul. Több beteget még mindig kórházban kezelnek, mások ambuláns kezelésre járnak.
A fertőzés Németországon kívül Svédországban, Franciaországban, Dániában, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Ausztriában is okozott megbetegedéseket, Svédországban halálos áldozatot is követelt.

Magyarországon az Európai EHEC járvánnyal összefüggésbe hozható megbetegedés a mai napig nem fordult elő - tájékoztatta az InfoRádiót Herpay Mária, az Országos Epidemiológiai Központ Referencia laboratóriumának vezetője. Május 27. és július 28. között összesen 249 humán mintát vizsgáltak meg, mindegyik minta negatív lett a bakteriális fertőzésre.

Szakértők rámutattak: noha a mostani járvány rendkívül súlyos, de nem a legsúlyosabb volt az "EHEC történetében"; az 1996-os japán járványban például többen betegedtek meg. A szakértők ugyanakkor arra is rámutattak: a hasonló jellegű járványok a jövőben gyakoribbak lehetnek, a különleges kóli baktérium újra lecsaphat. Ezt a kijelentést pedig erősíti az, hogy habár a járvány okozójaként azonosították először a spanyol uborkát, majd a növényi csírák, végül pedig az egyiptomi görögszénamagok kerültek a képbe; a tényleges kórokozót nem sikerül felderíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×