eur:
401.88
usd:
370.82
bux:
74149.39
2024. október 21. hétfő Orsolya

Csúcson járt a svájci frank - hírösszefoglaló

Történelmi mélypontra került a forint árfolyama a frankkal szemben péntek délután, és átlépte a 239 forintos határt. Vasárnap összeül az államadósság növekedését vizsgáló parlamenti albizottság, amely jogi felelősségre vonást sürget. Megvédte világbajnoki címét, ismét aranyérmes lett 200 méteres mellúszásban Gyurta Dániel Sanghajban. A nap legfontosabb hírei július 29-én.

Történelmi mélypontra került a forint árfolyama a frankkal szemben péntek délután, és átlépte a 239 forintos határt. Elemzők szerint a megdöbbentően gyenge amerikai növekedési adat hatására szökött történelmi csúcsra a svájci valuta jegyzése. A portfolio.hu elemzése szerint hirtelen eurógyengülési hullám bontakozott ki a piacokon. A Reuters pedig arra hívta fel a figyelmet: egy sajtójelentés szerint az eurózóna pénzügyi mentőkerete nem biztos, hogy képes lesz finanszírozni a második görög hitelprogramot. Ezek után a svájci frank az euróval szemben újabb történelmi csúcsra ugrott és ez oda vezetett, hogy a svájci frankért péntek délután 239 forint 20 fillért kértek a bankközi piacon. A nap végére valamelyest korrigált a forint, a svájci frankot 237-238 forint között jegyezték.

Vasárnap összeül a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság, hogy tervezetet készítsen arról, hogyan lehet felelősségre vonni azokat, akik a testület szerint a magas államadósságról tehetnek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek tartják. Ezt az MSZP és az LMP is ellenzi, illetve jogi nonszensznek tartja, a Jobbik támogatja.

A visszaélésekre lehetőséget adó kiskapuk megszüntetése mellett a munkavállalók tényleges jogainak megerősítését nevezte a munka törvénykönyve módosítása legfőbb céljának a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter azt mondta, hogy a módosításnak összhangban kell lennie a családok védelméről szóló törvénnyel, és a szociális konzultáció eredményével. A kereszténydemokrata politikus szerint ez elsősorban a családok, a kisgyermekes szülők védelmét, illetve a védett korban lévők munkahelyének biztosítását jelenti. A munka törvénykönyve módosításának tervezetét egy hete hozta nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium. A parlamenti ellenzék azonnal bírálta a dokumentumot, amelyről Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt mondta: az egy munkaanyag, amihez várják a javaslatokat.

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Nagykanizsán. A kisebbségi ombudsman arról beszélt, hogy ennyi év után is vannak olyanok, akik megpróbálják tagadni a történteket. Kállai Ernő azt mondta, hogy az elmúlt évszázadban számos más esemény is történt, amikor cigány emberek estek áldozatul értelmetlen gyűlölködésnek, társadalmi kitaszításnak, elég a romák elleni támadássorozatra vagy a megfélemlítő helyi politikai akciókra gondolni. 1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban néhány óra alatt több ezer romát, köztük sok gyermeket gyilkoltak meg a koncentrációs táborban.

Két norvég pszichiáter dönti el, hogy büntetőjogilag felelősségre vonható-e az egy héttel ezelőtti, 76 halálos áldozatot követelő norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja. A szakértők a jövő héten kezdik meg munkájukat, jelentésüket november 1-jéig kell elkészíteniük. A 32 éves Anders Behring Breivik beismerte a bűncselekmények elkövetését.

Több hibát is elkövettek a két éve lezuhant Air France utasszállító repülőgépének pilótái. A legfrissebb szakértői jelentés szerint a Rio de Janeiróból Párizsba tartó járat sebességmérő szondái eljegesedtek, emiatt a pilóták más adatokat láttak, majd a robotpilóta is leállt. Mivel a kapitány éppen pihent, a másodpilóták vették át az Airbus irányításat, de nem figyeltek a vészjelzésekre, rosszul reagáltak a hibás adatokra és a gyors zuhanásra. Az Atlanti-óceánba csapódó gépen 228-an voltak, köztük három magyar és egy szlovákiai magyar állampolgár. A katasztrófát senki sem élte túl.

A rendőrség közreműködésével vette birtokba a Budavári Labirintust az állam képviseletében eljáró Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőség, amely természetkárosítás gyanúja miatt feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen. Többéves pereskedés után a Főváros Bíróság kimondta, hogy a labirintust kezelő cég jogtalanul használta a barlangrendszert. A felügyelőség azt hangsúlyozta, hogy a barlangrendszer a magyar állam tulajdona, annak használatáért a cég bérleti díjat nem fizetett, a fokozottan védett természeti értékekben pedig kárt tettek. A Budavári Labirintus Kft. jogellenesnek tartja a felügyelőség intézkedését.

Több tízezer vendégre számítanak a szervezők a Formula-1-es Magyar Nagydíjon. Vasárnapig napközben torlódás várható az M3-as autópályán Budapest és Mogyoród között. Folyamatosan járőröznek a Hungaroring környékén a rendőrök és a forgalmat is több ponton ők irányítják. A hétvégén több kocsival közlekedik a gödöllői HÉV, a Volán pedig ingyenes járatokat indít Mogyoródra.

Megvédte világbajnoki címét Gyurta Dániel, aki 200 méteres mellúszásban aranyérmes lett a sanghaji vizes világbajnokságon.

Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Szinte alig esik szó róla, de egyre nagyobb a baj a világ adórendszereivel, ami egyre erősebb nyomást helyez az egyes országok költségvetéseire. Az államoknak egyre több és több pénzre lesz szükségük az elöregedő népesség ellátására, valamint a klímaváltozás hatásainak tompítására. Egyelőre hiányoznak a válaszok rá, mit és hogyan kellene megváltoztatni, de az Európai Bizottság 2023-as közkiadásokról szóló jelentése, valamint az abban felvázolt gazdasági helyzet- és jövőkép alapján már most égető szükség lehet egy reformra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×