eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németh Zsolt: Mi is kritizáltuk már az Egyesült Államokat

Magyarország is kritizálta az Egyesült Államokat a guantánamói fogolykínzások miatt - így reagált az InfoRádió Aréna című műsorában Németh Zsolt külügyi államtitkár Thomas Melia, amerikai helyettes külügyi államtitkár bírálatára.

Szövetségesi rendszerben létjogosultsága van a vitáknak és a párbeszédnek- mondta Németh Zsolt azután, hogy képviselőházi meghallgatásán Thomas Melia, amerikai helyettes külügyi államtitkár aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. A külügyi államtitkár úgy reagált: szívesen válaszolnak, csak kérdezni kell.

Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: Magyarország is illette már kritikával az Egyesült Államokat, például a guantánamói fogolykínzások ügyében is.

A politikus hangsúlyozta: Hillary Clinton külügyminiszter magyarországi látogatásakor azt mondta: az Egyesült Államok szövetségesként tekint Magyarországra, amelyet működőképes demokráciának tart. Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy a nézetkülönbséget meg tudják majd beszélni, és egyetértésre jutnak a kifogásolt témakörökben.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy stratégiai kérdésnek tekinti, hogy ne lehessen kihasználni a belpolitikai csetepatékat Horvátország pozíciójával és érdekeivel ellentétben. Az, hogy Magyarország felgyorsította Horvátország uniós csatlakozását, és az, hogy intenzív regionális kapcsolatépítés folyik az országgal, elősegítheti, hogy Horvátországot átjárja a magyar kormány által képviselt Közép-Európa vízió - emelte ki az államtitkár.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×