eur:
389.34
usd:
361.61
bux:
68034.28
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem lesz titok a közbeszerzésekben

Magyarországon nincs átlátható, jól kutatható adatbázis az állami közbeszerzésekről, ezért a Budapesti Corvinus Egyetem korrupciókutató központja készít egyet. A világ boldogabb helyein ez a jól működő állam feladata - írták első beszámolójukban.

Olcsóbb-e a közbeszerzés vagy sem? Melyik cégek és területek nyernek a különböző kormányok alatt? Ezekre a kérdésekre lehetne választ kapni Tóth István János  közgazdász, gazdaságszociológus, a kutatás egyik vezetője szerint akkor, ha lenne egy rendes, átlátható és kutatható adatbázis a közbeszerzésekről. Magyarországon nincs ilyen, ezért a Corvinus Egyetem kutatói nekiálltak elkészíteni ezt.

Tóth István János kiemelte: ilyen adatbázisra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a közbeszerzések milyen hatékonysággal mentek végbe és milyen társadalmi veszteséggel mellett történnek az eljárások. Így meg lehet válaszolni, hogy voltak-e olyan cégek, amelyek a közbeszerzésre jöttek létre, és azt is, hogy milyen korrupciós kockázatokkal járt a közbeszerzés az elmúlt 15 évben - fejtette ki a kutató.

Tóth István János úgy vélekedett, a politikai kapcsolatokat is fel lehetne fedni. Bár nem mindenhol egyértelmű a helyzet, de a cégadatbázisból sok minden előkereshető.

A kutatók eddig csaknem 83 ezer közbeszerzést dolgoztak fel, de még nem nézték át teljesen azokat. Az egyik megállapításuk szerint minden választási évben megugrik a lezárt közbeszerzések száma. 2010-ben ez különösen így volt, főleg az év második felében.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×