eur:
400.35
usd:
368.48
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Történelmi csúcson a svájci frank - hírösszefoglaló

Új árfolyamcsúcsot ért el reggel a svájci frank. Literenként 8 forinttal drágulnak szerdán az üzemanyagok. Nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól a bíróság Képíró Sándor volt csendőr századost. A nap legfontosabb hírei július 18-án.

Új árfolyamcsúcsot ért el hétfő reggel a svájci frank, az árfolyam 238 forint fölött volt, és a kurzus napközben is 237 és 238 forint között ingadozott. Devizapiaci kereskedők szerint a térségbeli devizák árfolyamát az euróövezeti adósságválság rendezésének hírei alakítják.

Ötezer ingatlan megvásárolásához szükséges forrást kell biztosítani a Nemzeti Eszközkezelőnek 2014 végéig - olvasható a Magyar Közlönyben. A kormányhatározat - amely szerint az eszközkezelő működéséhez szükséges forrásokat a nemzetgazdasági miniszternek kell biztosítania - azt is rögzíti, hogy az idén - a Miniszterelnökségtől - 2 milliárd forintot kell átcsoportosítani a szervezet létrehozására és működésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára korábban azt mondta: a Nemzeti Eszközkezelő legkésőbb október 1-jén létrejön. Nátrán Roland közölte: a szervezet működésében a szociális szempontok lesznek irányadóak, azoknak a családoknak nyújt majd segítséget, akik önerejükből nem képesek gondoskodni lakhatásukról, például azért, mert az egyik vagy mindkét kereső elveszítette a munkáját, emiatt nem tudják törleszteni hitelüket, és ingatlanjukat a bank elárvereztethetné.

Drágul az üzemanyag; szerdától a 95-ös benzinért és a gázolajért egyaránt bruttó 8 forinttal kell többet fizetni literenként. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a változással a benzin átlagára 384 forintra, a gázolajé 371 forintra emelkedik. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Nem jogerősen felmentette a háborús bűntett vádja alól a Fővárosi Bíróság Képíró Sándor volt csendőr századost. Az ítélethirdetés első napján nem hangzott el, hogy a férfit bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában mentették fel, de az kiderült, hogy a bíró a vád összes pontját megalapozatlannak tartja. Az ügyész végrehajtandó fegyházbüntetést kért a 97 éves férfira, aki a vád szerint 1942-ben egy újvidéki razzián csaknem 40 ártatlan civil törvénytelen kivégzésében vett részt.

Vizsgálatot kér Polt Péter legfőbb ügyésztől a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke annak kiderítésére, történt-e államtitoksértés a volt titkosszolgálati vezetők ügyében. Vadai Ágnes szerint az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek indokolttá teszik, hogy a legfőbb ügyész vizsgálatot indítson, és kiderüljön: megvalósulhatott-e az ügyben államtitoksértés, illetve történt-e olyan cselekmény, amely büntetőeljárás megindítására okot adhat. A Budapesti Katonai Ügyészség Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét és Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját kémkedéssel, Laborc Sándort, szintén a polgári elhárítás egykori főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja. A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa múlt csütörtökön rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Szilvásy György és Laborc Sándor szabadlábon védekezhet.

A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság fideszes alelnöke szerint politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben az elmúlt nyolc év szocialista kormányai. Szijjártó Péter a testület ülése után azt mondta: bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok adósították el az országot hibás döntéseikkel, amelyek mögött részint alkalmatlanság, részint pedig korrupció és magánérdekek álltak. Közölte: javasolni fogja, hogy az albizottság vizsgáltassa meg: ezekért a politikai bűnökért milyen jogi felelősségre vonásra van lehetőség. Az MSZP alelnöke minderre úgy reagált, hogy a gazdaságpolitikai döntésekről nem a bíróságoknak, hanem a választóknak kell ítéletet mondaniuk. Kovács László azt mondta: nem ismer olyan országot, ahol a költségvetési hiány vagy az államadósság mértéke büntetőjogi kérdéssé vált volna.

Jó minőségű az idei gabona, az aratásnak kedvezett az időjárás, ugyanakkor az árak az utóbbi hetekben csökkenő tendenciát mutattak. Erről az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülése után beszélt a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára. Czerván György arról is beszámolt, hogy több mint 13 milliárd forintos segítségre számíthatnak azok a gazdálkodók, akiknek földjén májusban fagy pusztított.

Magyar tanuló nyerte az ankarai Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát; a Sályi Gergőnek, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium 10. osztályos tanulójának az idén ez az ötödik aranyérme kémiaversenyen. A magyar csapat összesen 1 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett, ezzel a 70 ország közti nem hivatalos pontversenyben a tizedik helyen végzett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×