eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

A "verébszámláló" esete - így működik Magyarországon a közmunkaprogram

Átalakul a közmunkával kapcsolatos kormányzati struktúra. A gazdasági tárca helyett a Belügyminisztérium felel majd a területért. Egy községi polgármester és egy kutatóintézet is a rendszer visszásságaira figyelmeztet.

A Belügyminisztérium célja a közmunkaprogram megszervezésével, hogy életerős emberek ne szociális támogatásra építsék életmódjukat, hanem tisztességes munkával biztosíthassák családjuk és saját maguk megélhetését - ez a hivatalos álláspont.

Drávapiski polgármestere, Mali Zoltán erre a "verébszámláló" esetével válaszol:

"A 18 éves, 190 centi magas, 80-90 kilós fiatalember, amikor eljött az első nap dolgozni, közölte, hogy másnap zenél, és arra fel kell készülnie. A harmadik napján azért nem jött, mert úgy berúgott, hogy nem tudott felkelni, a negyedik napon bemutatott egy orvosi igazolást arról, hogy klausztrofóbiája van (egy 30x70 centis vízelvezető árkot kellett volna kiásnia). Nem is jött az ötödik napján, a hatodikon mondtam neki, hogy nyírjon füvet, akkor allergiás asztmát kapott. A hetedik napon a szülei jöttek cirkuszolni, hogy meg akartam ölni a gyereket, a nyolcadik napon feljelentett a munkaügyi főfelügyelőségen, hogy nem a testalkatának és végzettségének megfelelő munkát biztosítottam neki. Így ment a tizedik napig, amikor azt mondtam neki: statisztikát kell csinálnia, meg kell számolnia a tanácsháza udvarára berepülő verebeket. Kérdeztem tőle, hány verebet számolt meg. Azt mondta, egyet sem, mert amire megszámolta volna őket, elrepültek".

A közmunkaprogram csökkenő költségvetési támogatása, illetve a szigorodó feltételek miatt ráadásul egyre kevesebb önkormányzat tervezi közmunka indítását - ez már a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből derül ki. A GKI szerint "a mindenáron munkára nevelni akaró politika, amely a realitásokra semmilyen figyelmet nem kíván fordítani, előbb-utóbb szociális robbanáshoz vezethet".

Ezzel pedig Drávapiski polgármestere is egyetért. Ha valamit nagyon gyorsan nem csinál a kormányzat, főleg itt a végeken, el fogunk veszni - figyelmeztet Mali Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×