eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál

Orbán: A kormányzás alapja a konzultáció

A magyar gazdaságpolitika középpontjában a munkahelyteremtés áll, a kormányzás alapja továbbra is a konzultáció - jelentette ki a kormányfő, amikor fogadta Condoleezza Rice volt amerikai külügyminisztert.

Orbán Viktor ismertette a június végén záruló soros magyar uniós elnökség eredményeit, külön kiemelve a horvát csatlakozás, a gazdasági kormányzás, valamint az energiabiztonság megteremtésére tett lépéseket. Szólt az ország afganisztáni szerepvállalásáról és a líbiai magyar nagykövetség munkájáról is.

Condoleezza Rice részt vett a budapesti transzatlanti hét kiemelt eseményén, a száz éve született Ronald Reagan Szabadság téri szobrának avatásán. Az ünnepségre kongresszusi delegáció is érkezett Budapestre.

Ki kell állni

A budapesti transzatlanti diplomáciai hét alkalmából rendezett Szabadság-vacsorán a Szépművészeti Múzeumban Condoleezza Rice arról beszélt, hogy a szabad népek nem elégedhetnek meg saját szabadságukkal, ki kell állniuk azokért, amelyek nem élvezik, el kell mondaniuk helyettük azt, amit nem mondhatnak el.

Az amerikai-magyar barátság legteljesebb kifejeződésének nevezte, hogy az Egyesült Államok és Magyarország együtt védelmezi a demokrácia elveit a világon.

A Bush-kormány külügyminisztere a vacsora előtt arról beszélt, hogy az értékekben való hit mellett, szükség van a bátorságra és a cselekvésre való hajlandóságra is. Kijelentette: Ronald Reagan önmagában testesítette meg ezt. Az USA 66. külügyminisztere szerint a szabadság szeretete nem magyar vagy amerikai, hanem egyetemes, emberi érzés.

A Közel-Kelet népeinek megmozdulásai is a szabadság vágyát fejezik ki - mondta. Condoleeza Rice szerint a demokrácia a kormányzás egyetlen legitim formája. A Szabadság vacsorával szerinte a szabad emberek összefogását ünneplik, akik nem elégednek meg a saját szabadságuk védelmével, hanem kiállnak másokéért is.

Értik vajon az Egyesült Államokban, mi történt Magyarországon 1956-ban? Tudják mennyit ér a szabadság, amelyet ők örökségül kaptak? - idézte Márai Sándor szavait Scmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő így foglalta össze a Szabadság Vacsora üzenetét.

Schmitt Pál szerint az Egyesült Államok az egész világon a szabadság kiteljesedésének a szimbóluma, a szabadsággal viszont együtt jár egy félelmetes érzés, a felelősség is. Magyarország köszöni, hogy az Egyesült Államok sosem ijedt meg ettől a felelősségtől - zárta szavait a köztársasági elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 14:12
×
×
×
×