eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sűrű nap lesz a Parlamentben

Az Országgyűlés hétfőn megválaszthatja az alkotmánybíró-jelölteket és elfogadhatja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény módosítását.

Az Országgyűlés ma titkos szavazással megválaszthatja az öt új alkotmánybírót. A KDNP által jelölt Dienes-Oehm-Egon, valamint a Fidesz által jelölt Balsai István, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Az alkotmányügyi bizottság múlt kedden támogatta az alkotmánybíró-jelöltek kinevezését.

A jelöltek megválasztásuk után nyomban esküt is tehetnek, majd a többi között a Ház elfogadhatja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény módosítását, amelyet indoklása szerint az alaptörvény elfogadása miatt kell végrehajtani. Az új alaptörvény ugyanis intézményesíti az önálló szabályozó szervet, illetve kimondja, hogy a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét ellátó szabályokat sarkalatos törvényekben kell meghatározni.

A képviselők döntenek egy a cukorgyárak privatizációját, valamint az uniós közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot értékelő, és mindezek következményeit feltáró parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról, valamint a kolontári vörösiszap-katasztrófa nyomán a privatizációs szerződések környezetvédelmi és természetvédelmi előírásainak Kormány általi felülvizsgálatáról.

Az Országgyűlés szavaz a környezetvédelmi termékdíj új szabályozásáról. A tervezet meghatározza egy új szabályozó rendszer kereteit. Célja, hogy előmozdítsa a többször felhasználható termékek szélesebb körű elterjedését, valamint növelje a hulladékhasznosítás mértékét.

A képviselők meghosszabbíthatják a választójogi reformot előkészítő albizottság munkájának befejezésére megszabott határidőt, emellett döntenek bizonyos, a sport támogatásával összefüggő és egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról, valamint határozhatnak az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény módosításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×