eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A mefedron durva hatása: saját herezacskóját tépte le

Az OEP évente több mint négy milliárd forintot fordít drogkezelésre, az iskolásoknak mégis csupán a hét-tíz százaléka vesz részt drogfelvilágosító előadásokon. A 2011-es tavaszi-nyári drogfogyasztási trendek rendkívül veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Prevenciós Alapítvány a Drogellenes Világnap alkalmából.

Az iskolás fiatalok elmondása szerint a hosszú távú hatásai szempontjából ismeretlen mefedront a "bátrabbak" már nyakba is injektálják, de létezik olyan városi iskola Magyarországon, ahol a tanárok és diákok bevallása alapján a gyerekek 90 százaléka alkalmi, vagy rendszeres drogfogyasztó - figyelmeztet a Magyar Prevenciós Alapítvány a június 26-i Drogellenes Világnap alkalmából.

A mefedron hatásai egyébként rövidtávon is különösen súlyosak lehetnek. A tünetek orrvérzéssel kezdődhetnek, hallucinációk, nyugtalanság, majd depresszió jelentkezik, gyorsul a szívműködés, és akár életveszélyes szívritmuszavarok is kialakulhatnak, amelyek miatt már több esetben kellett embereket újraéleszteni.

De a hatóanyagok olyan erőszakos cselekményeket is produkálhatnak, mint például az öncsonkítás. Egy esetben egy fiatal férfi letépte a saját herezacskóját.

Magyar hírességek és sztárok azonban összefogtak a drogfogyasztás népszerűsítése ellen, és nevükkel, tevékenységükkel segítik a Magyar Prevenciós Alapítványt, amelynek az aktivistái idén tavasszal 480 iskolában tartottak felvilágosító előadásokat és beszélgettek a gyerekekkel.

Az Alapítvány Védnökei között van többek között Lomnici Zoltán, Mága Zoltán, Kamuti Jenő, Erdei Zsolt, Görbicz Anita, Martinek János, Sipos Péter, Székhelyi József, Molnár Tamás (Papesz), Czanik Balázs, Csötönyi Sándor és Szomor Katalin.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×