eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

"Lehet, hogy csinálni kéne egy igazi baloldali pártot?"

Egység Magyarországért - ez az MSZP kongresszusának jelszava. A párt megfogyatkozott tagságából azonban nem mindenki áll be a csatasorba. Az egyik szocialista küldött, Hortobágyi István például a Facebookon, Török Zsolt pártszóvivő egyik bejegyzéséhez hozzászólva jelentette be, hogy nem vesz részt a kongresszuson.

Hortobágyi István azt írja: "Nem veszek részt kulisszák mögötti kölcsönös pofonosztásban. Most a választókkal kéne törődni. A munkavállalók jogaival és a korkedvezmények védelmével. (...) A szó elszáll. Tettek kellenek. Nem látom, hogy lenne a tettekre akarat. Lehet, hogy csinálni kéne egy igazi baloldali pártot?" - írja az MSZP-s küldött, és szavainak külön jelentőséget ad, hogy ő nyugdíjas rendőr, aki korábban nyílt levélben tiltakozott a szolgálati nyugdíjrendszer megkurtítása ellen. A szocialista tagság letargiájára utal a következő megjegyzése is, szintén a Facebookról: "Kezdek nagyon elfáradni. A szakszervezetekben, de az emberekben sem látok igazi akaratot az összefogásra."

Pártszakadás azonban nem várható. Legalábbis az a két ember, aki ezt előidézhetné, azt mondja, nem akarja szétverni az MSZP-t. A vörös nyakkendős pártelnök, Mesterházy Attila a belső viták lezárását várja a mai naptól, a tornacipőben érkező Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és pártelnök pedig az újságíróknak úgy fogalmazott, hogy párttagként távozik a kongresszusról.

A küldöttgyűlésnek arról kell döntenie, hogy milyen párt legyen az MSZP. A liberálisokat és a konzervatívokat is befogadó, vezérelvű gyűjtőpárt, ahogy Gyurcsány Ferenc javasolja, vagy maradjon alulról felfelé szerveződő baloldali erő, amely szövetségeseket keres a kormányváltáshoz, ahogy a Mesterházy Attila által irányított elnökség szorgalmazza?

A küldöttek reggel kilenc órától várhatóan este fél hétig vitatkoznak erről, zárt ajtók mögött. A párt politikai irányáról szavazni fognak, és annak eredménye Mesterházy Attila szerint mindenki számára kötelező. Ellenlábasa, Gyurcsány Ferenc szerint viszont az elnökség kérdései pontatlanok és manipulatívak, szándékosan félreértelmezik az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform céljait.

A kongresszus elfogad egy politikai nyilatkozatot: ebben várhatóan az Orbán-kormány eddigi tevékenységét bírálják majd.

Tisztújítás és a párt alapszabályát érintő témák nem szerepelnek a tanácskozás napirendjén. A viták azonban nem érnek véget a kongresszussal, hiszen jövő héten kezdődik a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazás arról, hogy a tagság közvetlenül válassza-e a párt legfontosabb vezetőit, és hogy átláthatóbbá tegyék-e az MSZP gazdálkodását.

Mesterházy Attila kezdeményezésére az Országgyűlés szocialista frakciójának etikai bizottsága vizsgálatot indít az őszödi beszéd kiszivárogtatásával összefüggésben. Mint ismeretes, a pártelnök tegnap olvasatlanul megsemmisítette Gyurcsány Ferenc levelét, amelyben a volt kormányfő bizonyítékok nélkül három párttársát gyanúsította meg a beszéd nyilvánosságra hozatalával. Korábban Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő azt állította, hogy maga Gyurcsány szivárogtatta ki a beszédet, csak akciója visszafelé sült el.

Mesterházy Attila a kongresszus előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az MSZP jövő héten kedden este figyelmeztető demonstrációt tart Miskolcon a kormány megszorító intézkedései ellen, a párt elnöksége pedig népszavazást kezdeményez a visszamenőleges hatályú törvénykezés, a szerzett jogok elvételének megakadályozása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×