eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Idén már 415 kilométeren javították ki a burkolatot

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. befejezte az országos szintű nagyfelületű útburkolat-javítások 2011-re tervezett első ütemét, és a napokban megkezdi a másodikat - közölte a társaság.

A Közút Zrt. a közbeszerzési felhíváson nyertes külső kivitelezők bevonásával végzett nagyfelületű burkolatjavítási munkákra eddig bruttó 10,8 milliárd forintot költött az Útpénztár idei tervében az első ütem kapcsán rendelkezésre álló forrásokból - ismerteti a cég közleménye. Ez 1,52 millió négyzetméternyi felületen mintegy 230 ezer tonna aszfalt bedolgozását jelentette, 415 kilométer hosszúságú útfelületen.

A második ütemben, hét megyében nagyfelületű burkolatjavítást végeznek, 12 megyében pedig a 2010. évi rendkívüli időjárás (árvíz, belvíz stb.) okozta burkolatkárokat állítják helyre. A kivitelezést országszerte a napokban kezdik meg a közbeszerzési eljáráson pályázatot nyert cégek. A felújítások 132 ezer négyzetméternyi felületen 32,1 kilométernyi útszakaszt érintenek, a munkálatokat várhatóan július közepéig befejezik. A felújításokra fordítható összeg a második ütemben 1,61 milliárd forint.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő 30 ezer kilométernyi országos közúthálózat fenntartási és üzemeltetési feladatait látja el 77 üzemmérnökségén keresztül. A társaság tevékenységi köre a burkolatfenntartáson felül kiterjed az országos közúthálózat üzemeltetési, fenntartási és karbantartási munkáira is (az utak burkolatán kívüli területének tisztítása, a forgalomra veszélyes növényzet eltávolítása, a vízelvezető rendszerek karbantartása, a koronaélen belüli, illetve a koronaélen kívüli területek kaszálása, a vegyszeres növényvédelem, az útellenőrzés, a forgalomtechnikai jelzések kihelyezése, az útburkolatjel festés, télen a hó eltakarítása, síkosságmentesítés).

A társaság a központi állami költségvetésben előre meghatározott keretösszeggel gazdálkodik az útüzemeltetési és - fenntartási feladatok ellátására. A teljes körű útfelújításokra a cég csak szakmai javaslatokat tesz, illetve projektgazda feladatokat lát el. Az állami útpénztári források gazdája a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, az európai uniós források felett pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség diszponál. Utóbbi esetben csak a kormányhatározati nevesítést követően, a rendelkezésre álló források függvényében valósulhatnak meg útfelújítások - ismerteti a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×