eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Csődbe vitte a keszthelyi kastélymúzeumot a leváltott igazgató?

A mai nappal Pálinkás Róbertet nevezte ki a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatójának a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., miután indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntette a múzeumot csaknem három évtizede vezető Czoma László munkaszerződését. A volt vezető politikai döntésnek tartja a felmentését, az InfoRádio viszont úgy tudja, hogy komoly gazdálkodási anomáliákat tártak fel a társaságnál.

A kastélymúzeumot gyakorlatilag megteremtő, azt 27 éve vezető Czoma Lászlót megdöbbentette a gyors, puccsszerű menesztés, mivel szerződését 2009-ben hosszabbították meg újabb öt évre. Czoma szerint így a turisztikai szezon kezdetén különösen érthetetlen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lépése.

A távirati irodának adott interjúban Czoma politikai döntésnek nevezte a felmentését. Úgy vélekedett: júniusban pályázati lehetőségek nyílnak meg, talán ez volt az oka annak, hogy ilyen gyors módon történt a menesztése.

Czoma László csaknem három évtizeddel ezelőtt olyan kastélyt vett át, ahol mindössze a nagykönyvtár és néhány terem volt látogatható. Jelenleg az épület 60 százaléka kiállítótér, a főúri életformát több mint 40 teremben mutatják be, az épületben konferenciaközpont működik. Itt található Európa egyik legnagyobb hintómúzeuma, a vadászati múzeumban több mint 200 faj látható, ami ritkaságnak számít. A látogatók számát tekintve a Helikon Kastélymúzeum ma Magyarország második leglátogatottabb közgyűjteménye, a kiadások 80 százalékát így fedezni tudják - sorolta Czoma László.

Az InfoRádio viszont úgy tudja: a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. likviditási helyzete a 2009. és 2010. évi veszteség miatt válságos. Az elmúlt két évben 65 millió forintot meghaladó veszteség következtében a pénzeszközök elfogytak, a márciusi bérek kifizetése a társaságnak jelentős problémát okozott, és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól is részletfizetést kellett kérnie köztartozásai megfizetésére.

Ugyanebben az időszakban az egyes kiállítások látogatottsága 40-50 százalékban csökkent, a társaság menedzsmentje pedig nem tudott kidolgozni reális stratégiát a látogatószám-csökkenés megállítására. Értesüléseink szerint a szakmai hiányosságok, illetve az önrész hiánya miatt idén két, már jóváhagyott pályázat, összesen 880 millió forint összege veszhet el. A tulajdonos többszöri kérése ellenére a társaság semmilyen megoldási javaslatot nem tudott kidolgozni az önrész kigazdálkodására.

A társaság gazdálkodását a vagyonkezelő szakmailag zavarosnak és pazarlónak találta: a 365 millió forintra tervezett ráfordítás akár több mint 10 százalékát is meg lehetne takarítani a felesleges kapacitások megszüntetésével, felelősségteljes gazdálkodással, többek között a kontrollálatlan anyagfelhasználás és a kastélybeli majdnem ingyenes szolgálati lakás fenntartásának megszüntetésével. Úgy tudjuk: egy ilyen lakásban lakik maga Czoma László is, havi 2000 forintos bérleti díjért.

Az egykori MSZMP-s, majd független képviselőt Pálinkás Róbert, Keszthely fideszes alpolgármestere követi a Kastélymúzeum élén. Az okleveles agrármérnök, aki 2002 óta tagja a keszthelyi képviselő-testületnek és a Zala Megyei Közgyűlésnek, ma veszi át a múzeum vezetését.

Pálinkás Róbert azt mondta, a jövőben a kastély élén sokat tehet a várossal való együttműködésért is. "Az eddigi, mindkét félnek hátrányos elkülönülés után végre a Balaton fővárosa és a Festeticsek pompás kastélya egész és egységes turisztikai és kulturális attrakciót nyújthat: nemcsak megduplázva, hanem megsokszorozva egymás értékeit" - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×