eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kovács László: Nem omlik össze az MSZP, ha Gyurcsány új pártot alapít

Azért ellenezzük, hogy nyisson az MSZP a liberálisok és a konzervatívok felé, mert ez a szocialista párt irányvonalát és identitását veszélyeztetné - reagált a Gyurcsány Ferenc és támogatói által írt levélre az InfoRádiónak Kovács László.

Gyurcsány Ferenc és támogatói arról írnak levelükben: az MSZP vezetőségének a többsége azért nem akarja, hogy liberálisokat és konzervatívokat is befogadjon a párt, mert úgy gondolják, hogy az újonnan érkezők veszélyeztetnék a belső hatalmi viszonyokat.

Ez az állítás hamis. A nyitást azért ellenezzük, mert veszélyeztetné a szocialista párt irányvonalát és identitását - reagált a felvetésre Kovács László, aki hozzátette: ha az MSZP-t kinyitnák a liberális, a konzervatív és más irányzatok előtt, az már nem baloldali szociáldemokrata alapokon álló párt lenne, hanem "valamiféle népfront, ami előbb-utóbb működésképtelenné válna".

Befogadás helyett az együttműködést és az összefogást támogatjuk - hangsúlyozta a szocialista párt alelnöke, aki kiemelte: jelenleg sem a konzervatívok, sem pedig a liberálisok nem szavaznak az MSZP-re.

Gyurcsány Ferencnek kell eldöntenie, otthagyja-e az MSZP-t, vagy sem. Az egykori kormányfő úgy fogalmazott, hogy ha nem tudja a pártot az elképzelése szerint megváltoztatni, akkor "zöldmezős beruházásban" hoz létre egy másikat. Ha így lesz, azt tudomásul vesszük - fogalmazott Kovács László, akinek meggyőződése, hogy ha ez fog történni, nem omlik össze az MSZP, de meggyengülni sem fog jelentősen.

Bár elismerte, hogy az MSZP elnöksége a Gyurcsány Ferenc által javasolt szavazási kérdéseket hagyta jóvá, azok véglegesítése a választmány feladata lesz. Kovács László azonban szívesen látná ezt a kérdést is: Akarja-e a párt tagja, hogy a szocialista párt maradjon egyértelműen baloldali, szociáldemokrata értékrendet követő párt, vagy azt akarja, hogy nyisson a liberális, a konzervatív és más erők irányába is?

Szerinte, ha szerepelne ez a kérdés, az jó megoldás lenne arra, hogy lezárják a vita legfontosabb részét. Kovács László hozzátette: az, ami összeköti az MSZP-t a demokratikus gondolkodású konzervatívokkal, liberálisokkal és másokkal, az pártok összefogásával valósulhat meg, nem pedig egyetlen párton belül.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×