eur:
401.43
usd:
367.4
bux:
0
2024. október 14. hétfő Helén

Fodor Lajos: Létszámcsökkentésre kényszerül a honvédség

Csökkentik a külszolgálaton, a NATO-ban és az Európai Unióban lévő tartózkodó állomány létszámát - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Fodor Lajos közölte, hogy valószínűleg a külföldi misszióknál is hajtanak végre létszámcsökkentést. Beszélt arról is, hogy az elmúlt években sok képességet veszített el a magyar honvédség.

Költségcsökkentésre kényszerül a honvédség, ugyanis a 26,3 milliárd forintos zárolás megnehezítette a minisztérium gazdálkodását - mondta a tárca közigazgatási államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Fodor Lajos elmondta, hogy húsz százalékkal csökkentik a külszolgálaton, a NATO-ban és az Európai Unióban lévő tartózkodó állomány létszámát. Valószínűleg a külföldi misszióknál is hajtanak végre létszámcsökkentést, mert nem mindenhol szükséges annyi katona, ahányan most kint szolgálnak.

Hozzátette: a létszám csökkentését javasolta az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoportnál is. Itt történt kedden az a baleset, amelyben két magyar katona meghalt, négy pedig megsérült.

Az államtitkár az Arénában arról is beszélt, hogy az elmúlt években sok képességet veszített el a magyar honvédség. Fodor Lajos kifejtette: a haderő az elmúlt években a szárazföldi képességeinek nagy százalékát veszítette el, miután kivontak olyan harceszközöket, amelyek szükségesek az alkotmányban rögzített feladatok ellátásához. Nincs elég harckocsi, gyalogsági harcjármű és tüzérségi eszköz, vagy a meglévők már elavultak - tette hozzá.

Fodor Lajos kiemelte: feladatként tűzték ki megalapozni az elveszett képességek visszaszerzésének a lehetőségét, mivel most a szárazföldi haderőnek nincsen meg a szükséges ereje.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint,
az adás videofelvételét itt nézheti meg!

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Mutatjuk, hogyan reagálnak a piacok a hétvégi eseményekre

Mutatjuk, hogyan reagálnak a piacok a hétvégi eseményekre

Felemás mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint óvatos emelkedés következhet, gazdasági események szempontjából pedig kimondottan eseménytelen nap várható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×