eur:
401.52
usd:
367.52
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Még nem döntöttek Gyurcsány mentelmi jogáról

Nem született döntés az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának zárt ülésén, amelyen Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyével foglalkoztak. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága eközben nem vette napirendjére, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának tagnyilvántartása, és a lap abból múlt csütörtökön adatokat közölt.

A mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke az ülés után az InfoRádiónak csak annyit mondott: további iratokat kérnek az ügyészségtől a döntés meghozatalához. Rubovszky György hozzátette: erről hét igen és egy nem szavazattal döntöttek a tagok.

Közölte: döntöttek arról is, hogy milyen körben kérnek be további iratokat, amit a bizottság egyhangúlag támogatott. Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot. További kérdésre azt elárulta, hogy olyan bizonyítékokat kérnek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György hozzátette: amint a kért dokumentumok megérkeznek, azonnal folytatják a munkát.

Arra a felvetésre, hogy az ügyészség megtagadhatja-e az iratok kiadását, és ez befolyásolhatja-e a mentelmi ügy kimenetelét, azt mondta, ha ez a nem várt esemény megtörténne, akkor ezt a mentelmi bizottsággal fogják megtárgyalni. Az elnök azt is mondta, hogy álláspontja szerint az ügyészség nem tehet olyat, hogy egy parlamenti bizottság megkeresésére a kért iratokat nem küldi el.

Határidő arra vonatkozóan nincs, hogy meddig várják az iratokat - tette hozzá a testület elnöke, aki hozzátette: Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy szerdán délelőtt szeretne betekinteni az iratokba. Az elnök - mint mondta -, azt üzente vissza, hogy természetesen biztosítja számára az ügyészi megkeresés megtekintését, ez az ami jelenleg rendelkezésére áll.

A mai bizottsági döntés alapján a volt kormányfő döntheti el, hogy akkor nézi meg, amikor a mellékletek is megérkeztek, vagy most, vagy akár többször. Annyiszor nézi meg, ahányszor erre igényt tart - mondta Rubovszky György.

A kormánypárti politikus azt nem árulta el ki szavazott a döntés ellen, de az ülés után kiderült, hogy a jobbikos képviselő, Szabó Gábor volt az.

Szabó Gábor újságíróknak azt mondta, azért voksolt nemmel, mert úgy érezte, hogy a további iratok bekérése hozzájárulhat az ügy tárgyalásának elhúzódásához. A bizottságban "eddig más, hasonló esetben nem kértek be ennyire alaposan anyagokat" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki képviselő leszögezte: a Jobbik szeretné minél hamarabb a vádlottak padján látni Gyurcsány Ferencet. Értékes napokat, heteket veszíthetünk, ha a Legfőbb Ügyészség nem a megfelelő ütemben továbbítja a testületnek az információkat - tette hozzá.

Göndör István, a bizottság szocialista tagja azt mondta, ez a mentelmi bizottság életében így természetes. A testület nem bíróság, nem kell abban dönteniük, hogy valaki rosszat tett, vagy nem tett - mondta, hozzátéve: a bizottságnak azt kell eldöntenie, hogy minden feltétel fennáll-e ahhoz, hogy a mentelmi jogról döntenek. Úgy látta, hogy az iratokat pillanatok alatt, már egy héten belül megkaphatják.

A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte.

Hatáskör híján

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága keddi ülésének napirendjére az elnök Vadai Ágnes (MSZP) - a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja - tehetett javaslatot, és azt kezdeményezte: a bizottság tárgyalja meg a tagnyilvántartás napvilágra jutásának ügyét. Vadai Ágnes múlt pénteken jelentette be: az alkotmányos rend megzavarására irányuló törekvésnek tartja, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott a Demokratikus Koalíció tagnyilvántartása, és a lap abból adatokat közölt.

A testület alelnöke, a fideszes Gulyás Gergely módosító indítványában ennek ellenkezőjét javasolta, a kormánypárti többség pedig - a jelenlévő szocialista, jobbikos és LMP-s képviselők ellenszavazata mellett - elfogadta az indítványt.

Gulyás Gergely már korábban tudatta: a kormánypártok nem támogatják az ügy napirendre vételét, mivel az ügynek semmilyen, a nemzetbiztonsági bizottság hatáskörébe tartozó vonatkozása nincs.

Akkori közleményében kitért arra is, hogy a Magyar Nemzet cikkében kizárólag az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának taglétszámára vonatkozó adatokat közölt, a tagokról, illetve személyes adataikról semmi sem derült ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×