eur:
401.57
usd:
367.7
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Tesztelik a Dunamenti Erőmű új beruházását

Utolsó szakaszához érkezett a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának 200 millió euró értékű korszerűsítése az új turbina tesztüzemelésének megkezdésével - közölte a francia GDF Suez tulajdonában lévő erőműtársaság

A barnamezős beruházást 2009-ben kezdték meg. Ennek keretében nagy teljesítményű, rugalmasan üzemeltethető új gázturbinát építettek be, amelynek magas a hatásfoka és nagymértékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az új G3 turbina ezer gigawattóra villamos energia előállítása során 200 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot és 330 tonnával kevesebb nitrogénoxidot bocsát ki mint korábban.

A beruházás során felújítottak egy régi, korszerűtlenné vált gőzturbinát, és beépítettek az új, nagy hatásfokú gázturbinát, aminek eredményeként az energiatermelés hatásfoka 36 százalékról mintegy 57 százalékra nő. Ezzel a felújított blokk teljesítménye a korábbi teljesítmény majdnem duplájára, 400 megawattra nő.

A saját forrásból megvalósított G3 projekt közel száz magyar alvállalkozónak és közel ezer, Százhalombattán vagy annak vonzáskörzetében élő munkavállalónak adott vagy ad munkalehetőséget.

A GDF Suez eddigi jelenléte során, 15 év alatt közel egymilliárd eurót fektetett be Magyarországon az energiaiparban, az áramtermeléstől a gáz- és villamosenergia szolgáltatáson keresztül egészen a környezetvédelmi és épületgépészeti iparig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×