eur:
389.76
usd:
365.07
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Annyi a lehetőség, hogy akár minden magyar orvos elmehet külföldre"

Jövő vasárnap döntenek a rezidensek arról, hogy elindítsák-e a csehországi orvosok módszeréhez hasonló nyomásgyakorlást a bérek rendezése érdekében. Az InfoRádió úgy tudja: jó esély van arra, hogy ügyvédi letétbe helyezzék a felmondásukat.

"Május 22-ére összehívtam a Rezidensszövetség országos küldöttközgyűlését, ahol a napirendi pontok között szerepel az esetleges markánsabb fellépésről szóló döntéshozatal" - mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Ahogyan arról az InfoRádió elsőként beszámolt, a kezdő orvosok nettó 200, a szakorvosok nettó 300 ezer forintos fizetést követelnek. Ellenkező esetben december végéig, két hónapos felmondási idővel ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat.

Papp Magor elárulta: többféle nyomásgyakorlási lehetőségről tárgyalnak jövő vasárnap a közgyűlésen, de elismerte, hogy valószínűleg valóban az ügyvédi letétbe helyezett felmondás mellett döntenek. "Reális forgatókönyv a csehországihoz hasonló, tömeges felmondási nyilatkozat érvényre juttatása" - fogalmazott.

Amennyiben ez megtörténik, és decemberig nem sikerül a bérrendezés, akkor márciusban tömegek hagyhatják el az országot. Papp Magor úgy véli: korlátlan számú magyar orvos vállalhat külföldön munkát, annyi a lehetőség.

"Több tízezer szabad orvosi állás van Nyugat-Európában. Most is évente ezer orvost veszítünk el, nem kell hozzá semmilyen szervezkedés. Olyan professzionális marketing kampányba kezdtek a nyugati fejvadász cégek, hogy már gyakorlatilag naponta beléjük botlunk " - jelentette ki.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a napokban, a fővárosi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos tervekről nyilatkozva azt mondta: a cél az, hogy ne kihasználatlan műtők fűtésére, hanem orvosok bérére fordítsák a gazdasági integrációból nyert anyagi forrásokat.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász korábban az InfoRádiónak elmondta, hogy a konvergenciaprogram szerint év végére csaknem 500 milliárd forintos pluszforrás áll majd rendelkezésre, tehát a kormánynak lesz mozgástere a bérek rendezésére.

Miközben jelenleg egy szakvizsga előtt álló végzett orvos 80-90 ezer forintot vihet haza, a főváros főállású utcaseprőket alkalmazna 120 ezer forintos bruttó fizetésért. Három hónap után pluszjuttatásokat is ígérnek nekik. Papp Magor ezzel kapcsolatban azt mondta: "Minden hónapban, a bérpapírok megkapása után veszítenek a magyar orvosok az önbecsülésükből".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×