eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Orbán Viktor: Az észak-afrikai válság az uniós elnökség legsúlyosabb problémája - a nap hírei

Az észak-afrikai válságot tartja a magyar uniós elnökség legsúlyosabb problémájának a miniszterelnök. Két év alatt 12 milliárd forint jut az Új Széchenyi Tervben infokommunikációs fejlesztésekre. Nem döntött a kormány felsőoktatási intézmények bezárásáról, a szaktárca alaptalannak nevezte az ezzel ellentétes sajtóhíreket.

Az észak-afrikai válság vált a magyar uniós elnökségi félév legsúlyosabb problémájává - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor Palermóban, az Európai Néppártnak az arab és az észak-afrikai országok helyzetével foglalkozó találkozóján hozzátette: ennek bizonyítéka, hogy a líbiai fővárosban ma Magyarországé az egyedül még nyitva tartó nagykövetség, amely az unió képviseletének a feladatait is ellátja.

Az Új Széchenyi Tervben 12 milliárd forint forrás jut a következő két évre infokommunikációs fejlesztésekre. A nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a program eredményként 600 ezer lakoshoz, 15 ezer vállalkozáshoz és 2 ezer közintézményhez juthat el a széles sávú internet. Fellegi Tamás Budapesten, amikor a Magyar Telekom bejelentette, hogy az Ericsson közreműködésével szupergyors mobilinternet-hálózatot épít, azt mondta: a kormány partner abban, hogy a távközlés a maga természetes útján fejlődjön. A tárca minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a beruházásokat és a piacélénkítő fejlesztéseket.

Nem döntött a kormány felsőoktatási intézmények bezárásáról, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma alaptalannak nevezte az ezzel ellentétes sajtóhíreket. A kabinet várhatóan a hónap végén tárgyalja a tervezetet. Az Origo hírportál a birtokába került új felsőoktatási koncepció alapján azt írta, hogy a jelenlegi 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna, 12 egyetem és 4 főiskola. Több rektor is megerősítette a távirati irodának, hogy az oktatási államtitkárság a múlt héten egyetemi vezetőkkel egyeztetett a felsőoktatási intézmények új szerkezeti koncepciójáról.

Középszinten Hunyadi Mátyás jövedelmei és a Kádár-korszak, míg emelt szinten a harmincéves háború és Klebelsberg Kunó kultúrpolitikája is szerepelt a történelem írásbeli érettségi feladatai között. A vizsgák országszerte fennakadás nélkül zajlottak le, rendkívüli eseményről sehonnan sem érkezett bejelentés. Csütörtökön az angol, pénteken pedig a német írásbelikkel folytatódnak az érettségik.

Május 17-én dönt az Országgyűlés mentelmi bizottsága arról, hogy mikor hallgatja meg Gyurcsány Ferencet. A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt akarja gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért kérte a szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Rubovszky György, a mentelmi bizottság elnöke korábban az InfoRádiónak megerősítette, hogy vannak kételyei az ügyészségi anyaggal kapcsolatban, és ha a mentelmi bizottság tagjai is egyetértenek vele, kiegészítést fog kérni a vádhatóságtól.

A kormány 30 körülire csökkentené a jelenleg csaknem 400, lakossági, ipari és mezőgazdasági vízszolgáltatóként dolgozó víziközmű vállalatok számát. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár Szolnokon, a koncepciót ismertetve elmondta: a következő években egy látványos összevonás várható, amelyben kulcsszerephez jutnak regionális víziközmű vállalatok. A javaslatról most egyeztetnek a tárcák, és a koncepció alapján a regionális vállalatok állami vagy önkormányzati tulajdonban lennének.

Idén először Csányi Sándor vezeti a 100 leggazdagabb magyar listáját. A Napi Gazdaság gondozásában holnap megjelenő jubileumi kiadvány szerint az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának 155 milliárd forintos vagyona van. A második helyen Demján Sándor áll, míg a harmadik Várszegi Gábor. Az idei 100-as listába kerüléshez minimum 4,9 milliárdos vagyon kellett. A 2002-ben megjelent első listán ez az összeg még 2,3 milliárd forint volt.

Heteken belül újra megnyitják Budapesten a Műegyetem rakpartot az autósok előtt, miután befejeződnek a 4-es metróhoz kapcsoló útépítési munkák. Kétéves lezárás után a tervek szerint május közepén, a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca közötti felsőrakpart-szakaszon, kétszer egy sávon indulhat majd meg a forgalom, ami várhatóan javítja Dél-Buda közlekedését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×