eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Márta: Kevesebb állami és szponzori pénzt kapnak a fesztiválok

Nehéz helyzetbe kerültek a különböző fesztiválok és azok szervezői, mivel drasztikusan csökkent a támogatás, nincsenek pályázatok és több cég is kivonult a szponzorálásból - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Márta István, az Új Színház igazgatója, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Egyszerre adódott össze minden rossz tényező a fesztiválok szervezői számára - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Fesztiválszövetség elnöke. Márta István kiemelte: a szervezet szegedi konferenciáján "2011 a fesztiválok vége lesz?" címmel tartanak megbeszélést.

Kevesebb az állami támogatás és a szponzori pénz, ehhez jött még a West-Balkán-tragédia utáni kormányrendelet - fejtette ki. Az Új Színház igazgatója hangsúlyozta: a romkocsmákat és a kulturális fesztiválokat egy kalap alá veszi a határozat, amelynek betartása nem lehetséges és felesleges.

A Magyar Fesztiválszövetség és a Magyar Rendezvényszervezők Országos Szövetsége módosító javaslatokat adott be - mondta el Márta István, aki szerint előkészítetlen és koordinálatlan a kormányrendelet, de szerencsére úgy látszik, hogy a tárcáknál is látják azt, hogy változtatni kell.

A szervezet elnöke kiemelte: tisztázni kellene, hogy mi az állam elképzelése a fesztiválok társadalmi szerepét, nemzetgazdasági jelentőségét illetően. Fontos kérdés, hogy hová lettek a pályázatok, illetve az is, hogy megállítható-e az önkormányzati támogatások csökkenő tendenciája vagy törvényszerű a helyi és regionális nemzetgazdasági és társadalmi aktivitást generáló fesztiválok elhalása - fejtette ki.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×