eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Martonyi: Az alkotmányozás nem jelent kockázatot a magyar uniós elnökségre

Általános vélekedés Európában, hogy a magyar uniós elnökség első három hónapja rendkívül sikeres volt, mert Magyarország előre mozdította az európai integráció ügyét, és megfelelő színvonalon ellátta a feladatokat - mondta a külügyminiszter a Parlament EU-elnökségi munkacsoportjának ülésén.

A március 24-25-ei Európai Tanács ülése egyértelműen bebizonyította, hogy az elmúlt három hónap alatt erősebb lett Európa és az európai integráció - értékelte Martonyi János az magyar uniós elnökség első három hónapját.

A külügyminiszter hozzátette: ehhez hozzájárult a gazdasági válság, az, hogy az Európai Tanácsnak állandó elnöke van, és az is, hogy van egy olyan magyar elnökség, amelyik megfelelő felkészülés után ellátja a feladatát és koordinálja az álláspontokat.

Nem presztízsszempontok vezérelnek minket. Nem az a fontos, hogy a fényképen az első sorban álljunk. Egyáltalán, nem a fénykép a fontos, hanem az eredmény, az, hogy Európa előrébb jusson - hangoztatta a külügyminiszter, aki szerint a magyar elnökség eddig ebben nagyon jó teljesítményt nyújtott.

Arra a kérdésre, hogy az elnökség végét beárnyékolhatja-e az akkor már elfogadott új magyar alkotmány, Martonyi János azt mondta: egy pillanatra sem engedjük magunkat eltéríteni az elnökségi feladatoktól, és különben sem lát kockázatot az alkotmányozással kapcsolatban.

Egy sor nehéz feladat vár még a magyar elnökségre: el kell fogadtatni a Duna-stratégiát, a romaintegrációra vonatkozó európai keretstratégiát, és a Horvátországgal való csatlakozási tárgyalásokat is be akarják fejezni, valamint meg kell oldani a gazdasági törvényhozás ügyét - mondta a fideszes politikus, aki utóbbival kapcsolatban kiemelte: a 27 tagállam már megállapodott, most az Európai Parlament és a Tanács közti megállapodást kell megteremteni, ami nehezebb feladat lesz.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×