eur:
393.72
usd:
368.2
bux:
66467.23
2024. április 24. szerda György

Alkotmányellenes a köztisztviselők indokolás nélküli felmentése - napi összefoglaló

Alkotmányellenes a köztisztviselők indokolás nélküli felmentése. Még az idén felülvizsgálja a kutatás-fejlesztés finanszírozását a kormány. A parlamenti képviselőkre is kiterjesztené a különadó-fizetési kötelezettséget a Fidesz.

Ellentétes az alaptörvénnyel a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését. A rendelkezést az alkotmánybíróság a határozat közzétételét követő nappal megsemmisítette. Sereg András, a testület szóvivője az InfoRádióban elmondta: a korábban, a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésével összefüggésben is megfogalmazottak szerint sérti a jogállamiság elvét, a munkához, a közhivatal viseléséhez, az emberi méltósághoz való jogot, valamint a bírósághoz fordulás jogát, a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör.

Egymillió munkahely maradhat betöltetlenül az egészségügyben 2020-ra az uniós tagállamokban - mondta a közösség egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős biztosa. John Dalli Gödöllőn, az egészségügyi miniszterek informális ülésén úgy vélte: ez komoly kockázatot jelenthet a betegeknek, és egyenlőtlenséghez vezethet az ellátásban.

A politikától független médiahatóság megteremtését hangsúlyozta budapesti látogatásán az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője. Frank La Rue közölte: a testületben minden pártnak és sajtószervezetek képviseltetnie kell magát, tagjait pedig a parlamentnek kell megválasztania. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kabinet törekszik a média függetlenségének megteremtésére, ugyanakkor megismételte: a kormányzat meglátása szerint nincs szükség a jogszabály megváltoztatására.

Még az idén felülvizsgálja a kutatás-fejlesztés finanszírozását a kormány - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára. Cséfalvay Zoltán közölte: a rendszert azért kell hatékonyabbá tenni, hogy 2020-ra GDP-arányosan a jelenlegi 1,15 százalékról 1,8 százalékra nőhessenek a k+f ráfordítások Magyarországon. Az államtitkár az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja budapesti konferenciáján hangsúlyozta: az EU2020 stratégia keretében a közösség célja, hogy az évtized végére a GDP 3 százalékát fordítsák kutatás-fejlesztésre, a jelenlegi 1,9 százalék helyett.

Nem vonatkozik a különadó-fizetési kötelezettség a parlamenti képviselőkre. Az Országgyűlés Sajtószolgálata azután közölte ezt, hogy a Népszabadság beszámolt az Országgyűlés Hivatalának hasonló állásfoglalásáról. Az indoklás szerint a parlamenti képviselők munkaviszonya speciális, nem foglalkoztatottak, és nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem. A parlament sajtószolgálata közölte: egyeztetett a kérdésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, és a képviselői tevékenység nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi jogviszony alapján végzett tevékenység. Közben Honyek Péter, a Nemzeti Adó és Vámhivatal adószakmai szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a miniszterekre és az államtitkárokra vonatkozik a jogszabály. --A fideszes Kósa Lajos közölte: a kormánypárti frakció módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Nincs egyezség a nyugdíjról és az életpályáról a Belügyminisztérium, valamint a szakszervezetek között, ezért tovább nőtt az esélye az érdekképviseletek szombati demonstrációjának. Pintér Sándor belügyminiszter azért hívta össze a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának rendkívüli ülését, hogy összegyűjtse a szakszervezetek javaslatait, amelyeket a kormány előtt képviselni tud. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy eddig csak egyetlen javaslatot kapott. Pover Pál az érdekképviseletek nevében azt mondta: a szakszervezetek készen állnak a tárgyalások folytatására.

2,2 milliárd forintos állami támogatást kap a sportág utánpótlás-nevelése a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Sportintézet között létrejött megállapodás alapján. Csányi Sándor, az MLSZ-elnöke az InfoRádióban elmondta: 1,8 milliárd forinton öt akadémia, továbbá nyolc-nyolc élvonalbeli és másodosztályú klub utánpótlásműhelye osztozik, a maradék 400 millió forintot pedig az újrainduló Bozsik-programban használják fel.

Romániában összegyűltek az új magyar párt hivatalos bejegyeztetéséhez szükséges támogató aláírások - közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke. Toró T. Tibor elmondta: a tervek szerint a pártalapításhoz szükséges iratokat a hónap végéig benyújtják az illetékes bukaresti bírósághoz, és remélik, hogy június végéig megszületik a pártbejegyzést kimondó bírósági döntés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×