eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: Lassan kezdhet fájni a Fidesz vezetőinek feje

Továbbra is egyetért Gyurcsány Ferenc volt kormányfő azzal, hogy az MSZP nem vesz részt az alkotmányozási folyamatban. A szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a köztársaság leváltásának előkészülete zajlik, amit a párt még jelenlétével sem legitimálhat. Úgy vélte: Orbán Viktor miniszterelnök célja a többi között az, hogy az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítésével megszüntesse a kormány ellensúlyát.

Kivételes a helyzet, ezért nem vesz részt az MSZP az alkotmányozás vitájában. Nem törvényhozásról, hanem elfogadhatatlan alkotmányozási folyamatról beszélünk, a tartalmát és megszervezését illetően is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő szerint a köztársasági leváltásának előkészülete zajlik, csak még nem tudni, hogy mire váltanák azt le. A kormány olyan, az elmúlt húsz év szabadságeszményeit megkérdőjelező logikával teszi ezt, amivel szemben fel kell lépni - tette hozzá.

Az alkotmány filozófiája a nemzeti egyetértés nyilatkozata, amelyben a kormányfő nem csak lehetőséget, hanem elvárást fogalmaz meg. A miniszterelnök kiiktatja az Alkotmánybíróság jogköreinek egy részét, annak érdekében, hogy megszüntesse a kormány ellensúlyát - fejtette ki.

Sok olyan dolgot tesz a kormányfő előre eldöntötten, amihez az ellenzéknek nem szabad, hogy köze legyen, ha pedig az MSZP jelen van a vita során, akkor legitimálja az alkotmányt. A távolmaradással világossá teszik, hogy az alaptörvényt nem a nemzet alkotmányának, hanem egypárti fideszes diktátumnak gondolják - hangsúlyozta a szocialista politikus. Hozzátette: a demokratikus ellenzéki pártok dolga az lesz, hogy azzal az igénnyel lépjenek fel, hogy helyreállítják a köztársaságnak azt a világát, amit Orbán Viktor megsért.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: fél éve még azt gondolta, a Fidesz legalább nyolc évig kormányon marad, ám most már másként látja ezt, mivel a kormány olyan gyorsan és tömegesen sért meg oktalanul fontos társadalmi csoportokat, hogy lassan elkezdhet fájni a feje a Fidesz vezetésének, és lassan érdemes lesz a magabiztosságból visszavenniük. A volt miniszterelnök emlékeztetett: a Fidesz egymillió támogatót vesztett el a választások óta eltelt hónapokban.

Az MSZP-s politikus kiemelte: az új alkotmány elfogadását tudomásul kell venni, de arra kell felesküdni politikai értelemben, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy azt megváltoztassák. Bírálni fogják az alaptörvényből következő jogszabályalkotást is - tette hozzá.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×