eur:
388.51
usd:
360.46
bux:
68565.18
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Korrupciós ügyekre specializált csoport jöhet létre az ügyészségen

Gátolja a versenyképességet a korrupció - mondta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a Trancparency International rendezvényén. Úgy vélekedett, hogy nem a korrupció összegszerűsége a legfontosabb, hanem annak a bizalmat romboló hatása.

Kiemelt jelentőségű a korrupció elleni küzdelem, ezt etikai kérdésként is kezelni kell - mondta Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. Hozzátette, hogy mielőtt a kormány antikorrupciós csomagon és új hivatal felállításán gondolkodna, azt kell megnézni, hogy a jelenlegi intézményrendszert megfelelően kihasználják-e.

Ha a parlament elfogadja a költségvetést, jövőre több pénz jut az ügyészségnek, ennek egy részéből, egymilliárd forintbólpéldául 55 új munkatársat tud felvenni a szervezet - a remények szerint belőlük hozzák létre a korrupció elleni munkacsoportot. A bíróságok is több pénzt kapnak, hogy gyorsítani tudják az eljárásokat.

Szintén a korrupció elleni harc részeként beszélt Navracsics Tibor az államigazgatás reformjáról és az egykulcsos adóról. Az államigazgatásban tisztábbak lettek a hatáskörök, világos hierarchia van - ez jobban kiszűri a korrupciót. Az egykulcsos adó pedig fehérítheti a gazdaságot, de emellett szigorú ellenőrzésre is szükség van.

Navracsics Tibor beszélt a közbeszerzési törvény módosításáról és egy új készítéséről: a kormány a jelenleginél egyszerűbbet, átláthatóbbat és szigorúbbat akar. Az új alkotmány az alapintézményeket illetően nem hoz változást, az igazságszolgáltatás független marad. Lesz közpénzügyi fejezet is, ez is a bizalmat erősítheti.

Megemlítette, hogy 2002-höz képest több mint 12 ezerrel több ügyészségi feljelentés volt korrupció miatt. Azt pár év múlva lehet eldönteni, hogy a korrupció elleni harc lett-e hatékonyabb vagy több lett az ügy - mondta a miniszterelnök helyettes.

A Transparency International jogi tanácsadója, Földes Ádám azt mondta, még nem látszik, hogy a kormány hatékonyan, nagy erővel lépett volna fel a korrupció ellen. Nagyon fontos a megelőzés, sok területen kell reform, például a párt- és kampányfinanszírozást át kell alakítani, vagy megerősíteni a nyomozóhatóságot.

Földes Ádám szerint fontos ígéreteket tett a miniszter, bíznak benne, hogy ezeket megvalósítja a kormány. Azt nehéz megítélni, hogy milyen a korrupció szintje, a szervezet a korrupció érzékelését méri.

Pár nap múlva publikálják felmérésük eredményét, abból kiderül, hogy a lakosság mit gondol erről. Azt viszont már lemérték, hogy a régióban romlott Magyarország helyzete, szakértők, üzletemberek úgy gondolják, hogy nagyobb a korrupció, mint egy-két éve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×