eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68445.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ki az a titokzatos Julian Assange?

A Wikileaks oknyomozó honlap alapítója, szóvivője, és jelképe, Julian Assange nem tétlenkedik: november végén újra kényes titkokat hozott napvilágra - ezúttal az amerikai diplomáciai életből.

A 39 éves ausztrál férfi nevét az év elején még szinte senki sem ismerte: ehhez képest ma már a teljes átláthatóság prófétájaként tisztelik, olyan emberként, aki képes a hallgatás és titoktartás fátylát fellebbenteni néhány fontos területről. Assange vezeti a Time című amerikai magazin idei listáját, így nemsokára akár a 2010-es év emberévé is választhatják.

"Három célunk van: a sajtó felszabadítása, a visszaélések nyilvánosságra hozatala, valamint a történelemformáló dokumentumok megőrzése" - mondta az aktivista augusztusban az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában.

A férfinek - aki nevének hallatán a hideg futkos a Pentagon tisztségviselőinek hátán - még a pontos születési dátumát sem ismeri a nyilvánosság, mivel Assange elővigyázatosságból nem árulja el azt.

"Fellépünk a szabályoknak nem engedelmeskedő szervezetekkel szemben, és szembefordulunk a titkosszolgálatokkal" - hangsúlyozta az ausztrál, aki szerint a Wikileaks "az emberek hírszerző ügynöksége".

Annyi azért közismert, hogy a férfi 1971-ben született Ausztrália északkeleti részén, és mozgalmas gyermekkor jutott neki osztályrészül: 37 különböző iskolába járt. Kamaszéveit Melbourne-ben töltötte, és itt derült ki, hogy különös tehetsége van az illegális internetes adatszerzéshez. A rendőrség azonban nyakon csípte.

Assange beismerte vétkét, és a kiszabott bírság befizetése után megesküdött, hogy jó útra tér. Így lett a bűnbánó hackerből biztonságpolitikai és technikai tanácsadó, majd vállalkozó és újságíró. Az ausztrál média szerint a Wikileaks atyjának van egy húszéves fia is, akit Danielnek hívnak.

Az ausztrál férfi 2006-ban alapította az oknyomozó honlapot az emberi jogok, a média és számítástechnika berkeiből érkező munkatársai segítségével. Bár az oldal lassan egyre szélesebb körben vált ismertté, a világhírt mégis csak az idei év "nagy dobásai" (Irak, Afganisztán, amerikai diplomácia) hozták meg számára. Az amerikai diplomácia kulisszatitkainak (250 ezer dokumentum) kiszivárogtatása vasárnap kezdődött meg, és világszerte nagy nyilvánosságot kapott.

Assange egyébként kémregénybe illő életet él. Országról országra jár, és barátai barátainál, vagy támogatóinál húzza meg magát. Nem tudni honnan jön, és hová megy, úgy váltogatja telefonszámait, mint más az alsónadrágját, s csak ritkán lehet kihúzni belőle elérhetőségét.

A magas, vékony, ironikus mosolyú férfi minden egyes szót megszűr, és fojtott, monoton hangja miatt olykor nehezen érthető mondandója. Korábban félhosszú, platinaszőke haját ma rövidre vágva és barnára festve hordja, ezzel is erősítve félig titkos ügynökre, félig világfira utaló stílusát.

Nyár vége óta pedig újabb dolog miatt főhet Assange feje: két fiatal svéd nő ugyanis szexuális erőszakkal és agresszióval vádolja. A nyomozás lassan halad, de november közepén Svédország - amely korábban nem adott tartózkodási engedélyt a férfinak - nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte az ausztrál ellen, hogy kihallgathassák.

Emellett belviszály is dúl a Wikileaks csapatának tagjai között: a szervezet egyik német szóvivője, Daniel Domscheit-Berg szeptember végén annyira hangosan "csapta be az ajtót", amikor elítélte Assange "tekintélyelvű" irányítását, hogy arra már a világ is felkapta a fejét. A Wikileaks alapítója rajta kívül egy másik támogatójával, Birgitta Jonsdottir izlandi képviselőnővel is összerúgta a port.

Néhány ország kormánya pedig azzal vádolja a férfit, hogy emberéleteket sodort veszélybe egyes titkos dokumentumok "felelőtlen" kiszivárogtatásával. "Nem célunk, hogy ártatlanok szenvedjenek miattunk" - védekezett szeptember végén Londonban, hozzátéve, hogy csak "az igazság" keresése vezérli tetteit.

Egy ország mégis megkönyörült az "űzött vadon": Ecuador feltételek nélküli tartózkodási engedélyt ígért Assange-nak.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×