eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Szanyi: A végkielégítést előíró törvényekhez bezzeg nem nyúl a Fidesz

Az MSZP szerint nemcsak a különadót, hanem például a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányítását is meg kellene gondolnia a Fidesznek. Szanyi Tibor elnökségi tag az InfoRádióban emlékeztetett: azokhoz a törvényekhez nem nyúl a Fidesz, amelyek kötelezővé teszik a végkielégítések kifizetését.

A szocialista párt úgy látja, hogy az eredeti bejelentéshez képest szép visszavonuló a Fidesz részéről - mondta az InfoRádiónak Szanyi Tibor annak kapcsán, hogy a kormánypárt módosította a 98 százalékos különadóról benyújtott javaslatát.

Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta: pártjának eddig is az volt az álláspontja, hogy a megkérdőjelezhető és törvénytelen végkielégítések visszaperelendőek. Ez megoldható a mai jogszabályok alapján is, nem kell új törvény - tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: azzal, hogy a Fidesz enyhíti a peremfeltételeket, a korábban érintett célcsoport 90-95 százaléka mentesül a "rémálom" alól. E mellett azonban "sok olyan butaságot vissza kellene vonnia a kormánypártnak, amely alkotmány- és jogszabályellenes, valamint összekuszálja a teljes magyar adórendszert".

Ha valakinek valamilyen gyanúja támad, hogy törvénytelen kifizetések történtek, akkor erre megvannak a szükséges hatósági eljárások. Ha bebizonyosodik, hogy valóban jogtalan volt a kifizetés, akkor azt vissza lehet perelni, ezért kár az alkotmányt szétdúlni - fűzte hozzá a szocialista képviselő.

Szanyi Tibor emlékeztetett: azokat a kifizetéseket, amelyeket a Fidesz a lelépő szocialista kormány tagjai esetében erkölcstelennek tart, 2002-ben szemrebbenés nélkül felvették a politikusai, ez pedig kettős mérce.

Azokhoz a törvényekhez pedig, amelyek a kifizetéseket lehetővé, sőt kötelezővé teszik az állami szervezeteknek, a Fidesz hozzá sem nyúlt - hívta fel a figyelmet a politikus, aki szerint olyan "hülye helyzet" áll fenn, amelyben a végkielégítéseket ki kell fizetni, ám mivel ezeket a pénzeket a kormány erkölcstelennek minősíti, egy másik törvénnyel visszaveszi.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×