eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lázár János: "Ha valakinek van jobb ötlete, álljon vele elő"

Ez nem a Fidesz és az Alkotmánybíróság vitája, hanem annak próbája, hogy egy párt betartja-e a választási ígéretét - mondta az InfoRádiónak Lázár János. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításával szűkítené az Alkotmánybíróság hatáskörét, hogy a testület még egyszer ne tudja megakadályozni a végkielégítések 98 százalékos különadójának kivetését.

A vita nem az Alkotmánybíróság hatásköréről szól, hanem a társadalmi igazságosságról és több mint három millió ember igazságérzetéről, akik azért szavaztak a Fideszre, hogy a végkielégítések rendszerét megszüntessék - mondta az InfoRádiónak Lázár János.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a párt számára a legfontosabb a választási ígéretek betartása, márpedig 2010 tavaszán az emberek joggal háborodtak fel a kifizetett százmilliós végkielégítéseken, és akkor Orbán Viktor azt ígérte, hogy ezeket a Fidesz-kormány visszaszerzi, és megszünteti a rendszert. Három millió szavazó igazságérzetét sértette a gyakorlat, hogy több százmilliót fizetnek ki Hagyó Miklós és Hunvad György barátainak, akikre az állami vagyon volt bízva - tette hozzá.

Nem a pedagógusoktól akarják elvenni 20-30 év munkaviszony után a végkielégítést, hanem úgy vélik, olyan állami vezetőknek nem jár pénz, akik az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, csődbe vittek cégeket és meglopták a közösséget - fejtette ki Lázár János, aki jelezte, kész az érdemi párbeszédre. Nem olyan ember vagyok, aki szétteszi a karját, hanem igyekszem megoldani a problémát - tette hozzá.

A Fidesz politikusa úgy véli: jogállami megoldást javasolt azzal, hogy kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki a testület hatásköréből. Ez jelen pillanatban reális megoldás, de a ha valakinek van jobb ötlete, az álljon elő vele - emelte ki Lázár János. Hozzátette: az MSZP a saját pénzéért küzd, így a szocialistáktól nem elvárható, hogy javaslattal álljanak elő, de egyúttal szomorú, hogy a Jobbik és az LMP nem az emberek oldalára állt az ügyben.

A 98 százalékos különadót október 31-ig kellett volna befizetni, de most sokan jót röhögnek a markukba - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Emlékeztetett, hogy az MFB-nél hatan kaptak 30 milliónál, négyen pedig 20 millió forintnál magasabb végkielégítést.

Az Ab kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×