eur:
388.52
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Százmillió forint a kármentő alapban - a nap legfontosabb hírei

Meghaladta a 100 millió forintot a vörösiszap-katasztrófa okozta károk enyhítésére létrehozott Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter közölte: ebből a keretből biztosítják a rászorulók lakhatását és ellátását, és finanszírozzák a közterületek, illetve a természeti környezet helyreállítását. Hozzátette: a kabinet azt tervezi, hogy adójóváírási lehetőséget ad azoknak, akik adományt fizetnek be az alapba. A 1752-es és a 1749-es, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére létrehozott segélyvonalakon több mint 315 millió forint gyűlt össze. Közben a Magyar Alumínium Zrt. vezetésével megbízott kárfelszámolási biztos bejelentette: leghamarabb a hét végén indulhat újra a termelés az ajkai timföldgyárban. Bakondi György közölte: a társaság budapesti központjában házkutatást tartottak, minden telephelyét a rendőrség őrzi, és ellenőrzése alá vonta az informatikai rendszert is. Hozzátette: kérésére az APEH elkezdte a cég teljes revízióját. A vörösiszap-katasztrófának nyolc halálos áldozata van, miután hétfőn újabb holttestet találtak Devecser határában. Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Zrt. vezetőjét őrizetbe vették; több ember halálát okozó közveszély okozással és környezetkárosítással gyanúsítja a rendőrség.

MTA: határértéken belül a veszélyes anyagok aránya

Nem jutottak tíz centiméternél mélyebbre a talajban a vörösiszapban lévő legveszélyesebb elemek, és ott sem haladják meg a határértékeket - hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. Németh Tamás, aki a Kormányzati Koordinációs Bizottság tudományos tanácsának elnöke is, elmondta: a kutatók a tározókat, a talajt, a vízkészletet és a levegőt is vizsgálták. Hangsúlyozta: a vízben mindenhol a határértéken belül van a szennyeződés. Közben az Egészségügyi Világszervezet közölte: szakértőket küld Magyarországra, hogy segítsen felmérni, milyen hatást gyakorol az emberek egészségére a vörösiszap-szennyezés. Szintén újabb szakértő küldését jelentette be az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso, aki a Pécsi Tudományegyetem háromnapos jubileumi rektorkonferenciájának díszvendége, együttérzését fejezte ki az iszapömlés károsultjainak, ugyanakkor elismeréssel szólt a magyar hatóságok gyors és hozzáértő fellépéséről. A konferencián részt vett Orbán Viktor kormányfő is. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a kormány további lépésekre készül azért, hogy tartani tudja az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt, de részleteket nem közölt. A kormány szerdán kihelyezett ülést tart Veszprémben, a téma alapvetően a vörösiszap-katasztrófa lesz, de Orbán Viktor a nap folyamán várhatóan ismerteti a gazdaságot érintő intézkedéseket is.

Megalakult a Médiatanács

Letették esküjüket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsának tagjai és elnöke a Parlamentben. Kövér László házelnök rövid köszöntőjében hangsúlyozta: a tanács tagjai a médiafogyasztók jogait és érdekeit képviselik. Az Országgyűlés hétfő este döntött az öttagú médiatanács létrehozásáról. Szalai Annamária elnök mellett a testület tagja lett a Fidesz által delegált Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János.

Távozik az NGM egyik helyettes államtitkára?

Lapértesülés szerint távoznia kellett a Nemzetgazdasági Minisztériumból a költségvetésért felelős helyettes államtitkárnak. Bathó Ferenc sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a kényszerszabadságolásáról, illetve a tárcától való távozásáról szóló információt, csak annyit mondott szabadságon van. Pár hete a Népszabadság internetes kiadása írta meg először, hogy a minisztérium vezetése és apparátusai között kialakult feszült helyzet eredményeként szabadságolták.

Fordulatot sürget Gyurcsány Ferenc

Politikai, erkölcsi, valamint szervezeti és irányítási fordulatot sürgetett az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A politikus azt mondta: nem egy új pártot kell létrehozni, csak az lehet a törekvés, hogy belátható időn belül az MSZP-ben bízzon a legtöbb magyar választó, ehhez azonban nagyon mély, rendszerváltozás-szintű változások szükségesek.

Tarlós és Horváth megállapodott

Megállapodott a közös munka feltételeiben Tarlós István főpolgármester és Horváth Csaba, az MSZP leendő fővárosi frakcióvezetője. Molnár Zsolt, a budapesti szocialisták ügyvezető alelnöke azt mondta: mandátumarányos és a konstruktív ellenzéki szerepüknek megfelelő egyezség született, amely az MSZP Zöld Budapest programjának a megvalósítását is szolgálja. Hozzátette: a megállapodás tartalmazza a bizottsági helyek elosztását, a külső szakértők, a tanácsnokok számát és a frakció működésének kereteit.

Parlamenti bizottság előtt az INA privatizációja

Horvátországban parlamenti bizottság vizsgálja az INA energetikai társaság privatizációját. A testület Ivo Sanader volt kormányfőt is meghallgatta az ügyben. A parlamenti bizottság azt a kérdést vizsgálja, hogy kivételeztek-e a Mollal a privatizációs eljárásban. A testület nem indítványozhat vádemelést, de hatósági vizsgálatot kezdeményezhet.

Vonatbaleset Ukrajnában


Ukrajna keleti részén 43-an meghaltak, kilenc ember megsérült, amikor vonattal ütközött egy utasokkal teli autóbusz. A rendőrség tájékoztatása szerint a busz a vasúti átjáróban lévő fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a sínekre, és a sofőr azt sem vette észre, hogy a mozdonyvezető kürttel figyelmeztetett a veszélyre. A kijevi kormány gyásznapot rendelt el szerdára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×