eur:
388.47
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az iszapkatasztrófát okozó cég vezetői vagyonukkal is felelhetnek

Ha a vállalat felelőssége megállapítható, a társaság vagyonával felel a tevékenységéből fakadó környezeti katasztrófáért, és amennyiben a cégvagyon erre nem elegendő, akkor a cég vezetése és tulajdonosai magánvagyonukkal felelnek a helyreállítási és kártérítési kötelezettségekért - mondta a Noerr ügyvédi iroda vezetője a vörösiszap-katasztrófa kapcsán.

A környezetvédelmi jogszabályok tartalmaznak olyan jogi vélelmeket, amelyek feltételezik, hogy az ingatlan tulajdonosa vagy az, aki a környezetre veszélyes tevékenységet folytat, felel az okozott károkért - mondta az InfoRádiónak a Noerr ügyvédi iroda vezetője a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. Nádasdy Zoltán kiemelte, hogy a felelősség alól rendkívüli vis maior helyzetekben mentesülhetnek.

Ha a cég felelősségét megállapítják az iszapömlés ügyében, az okozott károkért felelősséget kell vállalnia. Ez vonatkozik a kármentesítésre, de szintén a vállalatnak kell helytállnia a természetben és az emberek vagyonában okozott károkért - fejtette ki az ügyvéd.

Ha a cégnek nincs elegendő forrása a kármentesítéshez, akkor mögöttes felelősségként a vállalat tulajdonosai és vezetői is felelhetnek a károkért meghatározott esetekben. A jogszabály ezt arra az esetre írja elő, ha a vezetőknek tudniuk kellett, vagy tudniuk kellett volna az elvárható gondosság mellett, hogy a tevékenység ilyen eredményhez vezet - emelte ki Nádasdy Zoltán. Hozzátette: ha mindezt bizonyítani lehet, és a társaságnak nincs elegendő vagyona, akkor a cég vezetőinek és tulajdonosainak felelősséget kell vállalniuk a károkért.

A jogszabály ugyanakkor a felelősségi kört nem bővíti ki cégcsoportra vagy az országon kívüli vagyonra - közölte az ügyvédi iroda vezetője.

Nádasdy Zoltán beszélt arról is, hogy a kormánybiztosi kinevezéssel az állam gyorsan rendezett egy lyukat a jogszabályokban. Emellett érdemes lenne végiggondolni, hogy kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítással rendelkezzenek a cégek, így kevésbé kellene izgulni károkozás esetén - fejtette ki.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×