eur:
402.14
usd:
366.79
bux:
73771.86
2024. október 7. hétfő Amália

Miben segíthet a nyelv- és beszédtechnológia?

Két éve alakult a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform, amelynek elnöke az évforduló alkalmából rendezett konferencia szünetében az InfoRádiónak elmondta: elsősorban a közigazgatási és ipari szférára koncentrálnak, ám érdekes felfedezés volt, hogy például az intelligens házak tervezésekor is megjelenhetnek a beszédtechnológiai irányú fejlesztési igények.

A terület főbb fejlesztési irányainak meghatározását és ahhoz megvalósítási tervek kidolgozását tűzte ki fő célul két évvel ezelőtti indulásakor a Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform. Ezt sikerült teljesíteni, de még sok a teendő, hiszen az egyelőre viszonylag kevéssé ismert, a digitális kommunikáció világában azonban minden terültet érintő technológia alkalmazási lehetőségeit bemutassák - mondta az InfoRádiónak az elnök, Váradi Tamás.

A nyelv- és beszédtechnológia körébe tartozik egyebek mellett a gépi fordítás fejlesztése vagy a keresők tökéletesítése, hogy azok ne csupán betűsorozatok alapján dobják ki az eredményt, hanem segítsenek a vizsgált szövegekből intelligens módon kinyerni a tudást - magyarázta a platform elnöke.

Váradi Tamás hozzátette: a platform azon is dolgozik, hogy megjelölje azokat az ágazatokat, fejlesztési irányokat, amelyek kitörési pontot jelenthetnek. Ilyen a többi között az ipari szféra vagy közigazgatás, amelynek minden szintjén hasznosak lehetnek a nyelv- és beszédtechnológiai vívmányok.

A platform gyümölcsöző kapcsolatokat épített ki az építőiparral is - mondta az elnök, megjegyezve: az intelligens házakban is rengeteg lehetőség van a fejlesztések alkalmazására, ilyen lehet az épület berendezéseinek hanggal való irányítása, vagy egy esetleges vészhelyzetben a menekülők hangos tájékoztatása.

Váradi Tamás hangsúlyozta: igen fontos feladat a technológia eljuttatása az ipari alkalmazásokhoz.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×