eur:
402.14
usd:
366.79
bux:
73771.86
2024. október 7. hétfő Amália

A vörösiszap szombat reggel éri el Budapestet

Várhatóan szombat reggel éri el a Dunában Budapestet a vörösiszaptól "szennyezett csóva", amelynek ph értéke folyamatosan hígul - adta hírül a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság, a vörösiszap-katasztrófával foglalkozó honlapján péntek este.

A környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a fővárosban folyamatosan vizsgálják a Duna vizéből vett mintákat, amin vízminőségi ellenőrzést és értékeléseket végeznek. Hozzátették: a Duna pH értéke mára 8 körülire csökkent, így nem kell számolni vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal.

A közlemény szerint a Duna élővilága nincs veszélyben, mivel a hatékony védekezésnek köszönhetően már csak egy szennyezett csóva jutott el a folyóig, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy már nem okoz szennyezést. A csóva a Dunában csütörtökön este 10 órakor érte el Komáromot - írták. Az abból vett mintában a víz pH-értéke 8,5 volt, ami normál 8,1-es pH-értékhez képest emelkedést jelentett.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek este az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint viszont 18.00 órakor a Duna vizének ph értéke Komáromnál már csak 8,22 volt, míg a Marcal folyóé a duzzasztógátnál 8,52 volt.

A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság közlése szerint kedden kora hajnaltól a Marcal vízminőségének védelméért gipszet és bioecetsavat juttattak folyóba, hogy csökkentsék víz lúgos kémhatását. Pénteken ezt légi szórással is kiegészítették.

Az eddig felhasznált gipsz mennyisége elérte a négyezer tonnát és további nyolcezer tonna szállítása van folyamatban. A mentésben pedig jelenleg is 400 ezer ember és több száz munkagép vesz részt - írták.

Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatón, Budapesten jelentette be, hogy a Kolontár melletti tározóból kiömlött vörösiszap nem veszélyezteti az ivóvíz minőségét, mivel a szennyeződést sikerült a felszínen mentesíteni. Hangsúlyozta, a vörösiszap-szennyeződés pH-értéke 9 alá csökkent a Dunába érve, így az megítélésük szerint semmilyen biológiai katasztrófát nem fog okozni.

Emellett tájékoztatott arról is, hogy aki felajánlást szeretne tenni, keresse a felajanlas@katved.hu e-mail címen. Péntek délutántól működik a vorosiszap.bm.hu honlap is, ahol az összes fontos információt meg lehet találni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×