eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tarlós: befejezzük az átláthatatlan privatizációt

Az átláthatatlan, a fővárosnak előnytelen privatizáció befejezését és a közszolgáltató cégek szoros felügyeletét ígérte többi között a Fidesz szombati kampányzáró rendezvényén Tarlós István. Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint Budapest egy igazi polgármesterért kiált.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Budapesten, a Városházánál összegyűlt tömeg előtt úgy fogalmazott, képtelenség, hogy a várost minden elemében kiárusítják, beleértve a stratégiai fontosságú cégeket is. "Ennek a folyamatnak radikálisan véget fogunk vetni" - jelentette ki, hozzátéve, hogy felül akarják vizsgálni a már megkötött privatizációs szerződéseket, amelyekkel a város legjobban prosperáló, stratégiai cégeit eladták, és olyan jogosítványokat adtak a külföldi tulajdonosoknak, amelyekkel akár 99 százalékos részesedésük is lehetne a 49 százalék helyett.

A szerződéseket kulturáltan, tárgyalóasztalnál fogják felülvizsgálni - mondta; szavait nagy taps fogadta. Hozzátette ugyanakkor, ha a külföldi tulajdonos nem hajlandó tudomásul venni, hogy a város érdekének megfelelően kell a szerződéseket módosítani, akkor "a jogászaink keresni fogják mindazokat a pontokat, ahol megsértették a szerződéseket. És lesznek ilyenek, meg fogják találni".

Közölte, a stratégiai fontosságú cégeket, amelyeket nyugaton is igyekszik az állam és az önkormányzatok visszaszerezni, "vissza kell szereznünk".

"Meg fogjuk szüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy a közszolgáltató cégektől ömlik ki a pénz ellenőrizetlenül és átláthatatlanul" - folytatta. Közölte: a közszolgáltató cégeket szoros felügyelet alá vonják majd. "A felügyeletet olyan, minden gyanú felett álló emberek fogják garantálni", mint Fodor István, aki Sólyom László volt köztársasági elnök korrupcióellenes csomagját készítette vagy Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék volt elnöke - fejtette ki Tarlós István.

Szólt arról is, hogy nem akarják azt a rendetlenséget, amellyel szembe kell nézni például a közterületeken, a pályaudvarokon vagy a Városházán, "ahol a hivatalnokok csak politikai elvárásoknak igyekeznek megfelelni, és lassan leszoktatták őket a szakmai munkáról".

Demszky Gábor leköszönő főpolgármesterre utalva úgy fogalmazott, "ismerjük el, hogy valakit ötször megválasztani, az egy politikai teljesítmény. Ha azt akarjuk, hogy velünk szemben is igazságosak legyenek, akkor mondjuk el a kritikákat, amelyek jogosak, de ismerjük is el, ami jogos".

Megismételte, tisztességes, tárgyilagos elszámoltatást szeretnének, amelyet szerinte ügyekre, nem pedig emberekre kell irányozni.

Tarlós István a hajléktalanok helyzetére kitérve kiemelte, hogy közmunkát kíván szervezni számukra, ami komoly segítséget jelenthet a társadalomba való visszailleszkedésben is. Hozzátette: nem szeretnék a városból kiszorítani a hajléktalanokat, helyette koedukált szállók létrehozását tervezik, ahol az élelmiszer- és gyógyszerellátás mellett az odakerülők biztonságáról is gondoskodhatnak. A kormánypárti jelölt ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a "segítő kezet" ellökőkkel szemben helyesnek tartja a hatósági eszközök alkalmazását.

"Nem akarom úgy kiradírozni a kis pártokat, ahogy az elmúlt ciklusban a nagy pártokat is kiradírozták ellenzékben. Másként fogunk az ellenzékkel bánni", rálátása lesz a döntéshozatalra - jelentette ki.

A kampányzárón - ezt megelőzően - Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő beszédében azt hangsúlyozta, hogy a következő városvezetésnek egy családbarát várost kell kialakítania, amely a gyermekek számára is megfelelő jövőképet biztosít. Ehhez szerinte mindenekelőtt a rugalmas munkaidő feltételeinek megteremtésére, valamint az anyák ismételt munkába állásának támogatására van szükség, több játszótér, park és közösségi tér kialakítása mellett.

A brüsszeli politikus úgy fogalmazott, hogy Budapest egy igazi polgármesterért kiált, aki azt egy élhetőbb európai nagyvárossá, a nemzet egységes fővárosává teszi. Hozzátette: Budapestnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy az "ország szíve" legyen.

A Fidesz rendezvénye három óra után kezdődött, amikor a párt választási "kampányzáró sétájának" résztvevői elindultak a budapesti Március 15. térről, a Petőfi-szobortól a Városháza elé. A több százas tömeg zenés kísérettel, a Ferenciek tere és az Astoria érintésével, a Belváros útjain keresztül - az autós forgalom ideiglenes korlátozása mellett - érkezett a Városházához.

A tömeg, amelyben többen nemzetiszínű zászlókat vagy például nokiás dobozt lengettek, egy kisteherautó és jelmezes előadóművészek mögött vonult a "kampányzáró sétán", hogy szimbolikusan "búcsút intsen" Demszky Gábor leköszönő főpolgármesternek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×