eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Magas a vízszint, eresztik a Balatont

Idén már nem zárják le a Balaton siófoki zsilipjét, folytatódik a tó vizének eresztése - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az átlagos vízszint jelenleg 121 centiméter,

A hétvégén átlagosan tíz milliméternyi csapadék hullott a Balaton vízgyűjtő területén, és a talaj is telített, emiatt az eddigi húsz helyett immár másodpercenként 35 köbméternyi víz érkezik a tóba a Zala folyóból - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Zala egyébként is erős vízhozama miatt három héttel ezelőtt újra meg kellett nyitni a siófoki zsilipet, ám így sem távozik annyi víz a Balatonból, mint amennyi érkezik. A tó átlagos vízszintje ezért elérte a 121 centimétert - tette hozzá Csonki István.

A szakember szerint az eresztés az év végéig folytatódik majd, hiszen ahhoz, hogy a Balaton be tudja fogadni a tavaszi csapadékmennyiséget, a vízszintnek nem szabad meghaladnia az egy métert.

Csonki István megjegyezte: Fejér, Veszprém és Tolna megyében továbbra is tart a víz okozta károk helyreállítása, és a csapadékosnak ígérkező ősz miatt a belvíz elleni védekezésre is fel kell készülni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×