eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Feljelentés a szentkirályszabadjai repülőtér eladása ügyében

Feljelentést tesz hétfőn a Veszprém Megyei Főügyészségen ismeretlen tettes ellen a szentkirályszabadjai volt katonai repülőtér eladása ügyében Kepli Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője.

A honatya a lezárt repülőtér főkapujánál szombaton sajtótájékoztatón elmondta: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt fordul az ügyészséghez.

Kepli Lajos hozzátette: 2006-ban a magyar állam ingyenesen Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzatának tulajdonába adta a repülőteret. A szerződés szerinti nyilvántartási értéke a Veszprémhez tartozó területnek 5,2 milliárd forintot, a Szentkirályszabadját illető rész pedig 440 millió forint - tette hozzá.

Ezzel szemben az 5,6 milliárd forintra értékelt ingatlant a két önkormányzat négy éve 1,2 milliárd forintért adta el a BudaWest Zrt. nevű, Seychelles-szigeteken bejegyzett, off-shore tulajdonosi hátterű cégnek - tájékoztatott a jobbikos képviselő. Mint mondta: tudomása szerint a vételáron viszont fele-fele arányban osztoztak az önkormányzatok, tehát az 5,6 milliárdot érő ingatlan után mindössze 600 milliót kapott Veszprém.

"Ez óriási aránytalanság és azon csodálkozom", hogy az elmúlt négy évben ez senkinek nem tűnt fel, hogy bejelentést tegyen - jegyezte meg Kepli Lajos.

A képviselő kitért arra is, hogy uniós és állami támogatásból 2007-2008-ban a területet csatornázták, ami több százmillió forintba került. Megalapozott lehet a Jobbik gyanúja, hogy Veszprém önkormányzata uniós és állami támogatásból és a saját pénzéből egy magántulajdonban lévő ingatlan közművesítését valósította meg - mondta az országgyűlési képviselő.

Kepli Lajos szerint adódik az a kérdés is, hogy támogat-e az Európai Unió olyan szennyvízberuházást, amely nem lakott terület érint. Rámutatott: a veszprémi szennyvíztisztítótól 8-10 kilométernyire lévő romos épületekhez "vitték ki" a vezetéket és építették ki azt az egész elhagyatott területen.

Szerinte a befektető szinte ingyen jutott hozzá az új infrastruktúrával ellátott, 5,6 milliárd forintra értékelt, több száz hektáros területhez. Mostanára világossá vált, hogy a BudaWest nem tudja a szerződésben vállalt feltételeket teljesíteni, azaz nem építi meg polgári repülőteret - mondta a jobbikos politikus.

Hangsúlyozta, hogy a szerződés szerint most, szeptember 16-án már meg kellene nyílnia a polgári és kereskedelmi repülőtérnek. A Jobbik ezúttal kívánja felszólítani a két önkormányzatot, hogy "ebben a formában ne vigye tovább a szerződést, hanem álljon el attól" - mondta Kepli Lajos. Megjegyezte: tegyen meg mindent a két önkormányzat azért is, hogy érvényesítsék a kötbérigényüket - ez mintegy 600 millió forintot tesz ki - és éljenek a visszavásárlási jogukkal.

Kepli Lajos szerint a továbbiakban a nyomozóhatóság feladata kideríteni, hogy felmerül-e az ügyben hűtlen kezelés bűntette. Végül a képviselő azt közölte: törvénymódosító javaslattal él hamarosan azért, hogy ne lehessen alacsony légifolyosót kijelölni repülőgépek számára a Balaton kiemelt üdülőkörzetében.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×