eur:
401.35
usd:
366.24
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

Rekordösszeget kérnek a rendkívüli időjárás sújtotta önkormányzatok - a nap hírei

Központi Bázis felügyeli az augusztus 20-ai rendezvények biztonságát. A Költségvetési Tanács szerint Magyarországnak csökkentenie kell a reáladósság szintjét. A nap legfontosabb hírei.

Központi Bázis felügyeli az augusztus 20-ai rendezvények lebonyolítását. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közölte: az emberek biztonságát veszélyeztető körülmények esetén a programokat megszakíthatják. A döntéseket Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hozza meg. A tárca tájékoztatása szerint a Központi Bázison az érintett szervezetek - egyebek mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a honvédség, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat - szakemberei folyamatosan figyelik a rendezvény lebonyolítását. A kormányszóvivő arról számolt be, hogy több újdonsággal készül a kabinet az augusztus 20-ai ünnepségekre: bemutatót tart a Nemzeti Lovas Díszegység, légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, a rakparton pedig magyar gasztro-sétány várja az érdeklődőket. Nagy Anna hangsúlyozta: a nemzeti ünnep a jótékonyság, az összefogás jegyében zajlik.

Soha nem érkezett még olyan sok és nagy összegű kérelem a rendkívüli időjárás sújtotta önkormányzatoktól, mint az idén - közölte a Belügyminisztérium államtitkára Miskolcon. Tállai András azt mondta: a 3,9 milliárd forintos vis maior keretből eddig mintegy 2 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat. Emlékeztetett arra: az árvíz miatt összedőlt, lakhatatlanná vált ingatlanok újjáépítését más keretből fedezik.

A Költségvetési Tanács szerint Magyarországnak csökkentenie kell a reáladósság szintjét, mert ez nagyban javítaná az ország hitelességét. A szervezet elnöke úgy véli: ehhez a kormánynak ki kell nyilvánítania, hogy tartja magát az államadósság emelkedését megakadályozó szabályrendszerhez. Kopits György elmondta: a közép-kelet-európai régióban Magyarország államadósság-rátája kiugróan magas, csökkenése után viszont mérséklődne a magyar állampapírok kockázati felára.

Jelentősen nőtt júliusban az építőipari vállalkozások felszámolásának aránya, miközben tart az építési főszezon; 35 és fél százalékkal több cég szűnik meg, mint tavaly ilyenkor. Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója az InfoRádióban elmondta: júliusban 393 cég dőlt be, ami azt jelzi, hogy nincs vége a válságnak.

Egy felmérés szerint kismértékben csökkent, de továbbra is jelentős a kormánypártok előnye. A Medián kutatása alapján a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a kormány eddig jó vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, Orbán Viktor miniszterelnök pedig változatlanul a legnépszerűbb politikus. A HVG-ben holnap megjelenő adatok szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 63 százalék. Az MSZP 17, a Jobbik 14, az LMP pedig 5 százalékon áll.

A kormányhoz fordult a bölcsődei, óvodai ellátás helyzete miatt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté azután döntött így, hogy a panaszok alapján indított vizsgálatában megállapította: sok szülő azért nem tud munkát vállalni, mert napközben nem tudja kire bízni gyermekét. Az önkormányzati bölcsődékben, óvodákban általában nincs hely, a magánszféra szolgáltatását pedig nem tudják megfizetni.

Megfelelő az állapota annak az 5 éves kisfiúnak, aki 6 nappal ezelőtt kapott új szívet - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Ofner Péter elmondta: a gyermek két napja nem szorul lélegeztetőgépre, és keringéstámogató gyógyszereket sem kell szednie. Szólt arról is, hogy a beültetett szívet külföldről kapták.

Hétfőtől augusztus végéig lezárják a Pincehely-Dombóvár-Kaposvár vasútvonalat, mert a júniusi esőzések miatt megrongálódott pályát helyre kell állítani Sigulinszky Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: mintegy 93 kilométeres szakaszon végeznek rekonstrukciós munkákat, amelyek költsége eléri a 110 millió forintot.

Október 23-ig meghosszabbították a romák elleni támadásokkal gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatását. A Pest Megyei Bíróság tanácselnöke azzal indokolta a döntést, hogy mind a 4 gyanúsítottnál fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az, hogy a tanúk megfélemlítésével és más eszközökkel akadályoznák az eljárást. Stubeczky Sarolta közölte azt is, hogy három férfi esetében tartani lehet attól is, hogy szabadlábon újabb bűncselekményt követnének el. A Nemzeti Nyomozó Iroda a múlt héten zárta le a nyomozást a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyben és az iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Pest Megyei Főügyészséghez.

Címlapról ajánljuk
Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

Christian Lindner FDP-elnök: bátorság kell a következtetések levonásához, ha a koalíció eléri a lehetséges határokat

A főszereplők közül lassan egyedül Olaf Scholz kancellár bízik abban, hogy mandátuma végéig, azaz a jövő őszi parlamenti választásokig hatalmon marad az általa vezetett hárompárti kormánykoalíció. A Zöldek Pártja a rohamos tekintélyvesztés miatt súlyos vezetési válsággal küzd, a koalíció legkisebb pártjában, az FDP-ben pedig immár a parlamenti jövő a tét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Gyenge hét után próbálnak javítani az amerikai tőzsdék

Gyenge hét után próbálnak javítani az amerikai tőzsdék

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×