eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ponthatárok az égben - lapszemle

A Népszabadság azt írja, hogy bár még több hét hátravan, egyet már most is biztosan lehet tudni a július 22-i felvételi ponthúzásról: 200 pont alatt senkit nem fognak fölvenni sem költségtérítéses, sem támogatott alap-, sem osztatlan képzésre.

A pluszpontokkal együtt ezeknél a képzéseknél továbbra is összesen 480 pontot lehet elérni. Tavalyhoz képest 40 ponttal emelték a minimum ponthatárt. Az egy évvel ezelőtti felvételin ez körülbelül 2000 diákot érintett volna, a többségüket költségtérítéses képzésre vették fel.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egy 365 millió forintos, jogcím nélküli átutalás miatt indult eljárásban gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját. Tátrai Miklósnak hűtlen kezelés gyanúja miatt kell felelnie a bábolnai botrányként elhíresült ügyben. A ménesbirtok volt vezetője szintén gyanúsított.

Az Index szerint nem tévedés volt a szerdai bejelentés, hogy az a Kalmár István lesz az APEH új elnökhelyettese, aki alig egy héttel korábban megkapta a Magyar Posta igazgatósági elnöki tisztét is. Kalmár egyszerre dolgozik mindkét állami cégnél, bár főállásban a Postát kell modernizálnia. Szokatlan párhuzamos kinevezések voltak a Honvédelmi Minisztériumnál is: ott egy békéscsabai fideszes vállalkozóra négy céget bízott a miniszter.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint akár 80 ezer euró készpénzzel megszerezhető egy bevezetett spanyol tengerparti kávézó tulajdonjoga, amelyet szakértők biztos befektetésnek tartanak a válság közepette is. A spanyol partokon a vendégforgalom nem csökkent lényegesen, így a befektetők is újra felfedezik a környék ingatlanjait. A nyújtott szezonban hasznosítható horvát tengerparti apartmanházakat és szállodákat is kedvezményesen kínálják.

A Világgazdaság összefoglalójában arról ír, hogy egyértelműen üdvözlik a hazai kisebb és nagyobb cégek tulajdonosai azt a változást, amelynek köszönhetően az egyenes ági vagyonátruházás esetén sem öröklési, sem ajándékozási illetéket nem kell fizetni. Az erről szóló törvényjavaslat ma délig kerül az Országgyűlés elé. Az időzítés annyiból mindenképpen szerencsés, hogy az 1989 körül életre hívott családi vállalkozások alapítói-vezetői a következő években "kidőlnek a csatasorból", és így elkerülhető az illeték miatti jelentős vagyonvesztés.

A Portfolio.hu emlékeztet: a napokban jelentették be, hogy újabb ingatlanos cég érkezik a Budapesti Értéktőzsdére. A cég tervei szerint az első fázisban péntektől 20-30 százaléknyi tulajdonrészt kíván értékesíteni a piacon, majd később sor kerül tőkeemelésre is. A cég által kezelt irodaházak közül az egyik legismertebb az egykori Vico székház épülete, ami ma Rózsaházak néven működik a Törökvészi u. 30/a. alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×