eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kormányszóvivő: kétmillió forintos végkielégítés alatt nincs különadó

Csak a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik a közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó, vagyis ez az adónem nem fogja érinteni az átlagkeresetű rendőröket, tanárokat, orvosokat - közölte Nagy Anna kormányszóvivő pénteken Budapesten újságírókkal.

Törvényjavaslatot nyújtott be az kormány az országgyűlésnek a közszférában korábban gyakorlattá vált, akár több tízmillió forintos végkielégítések felfüggesztésére.

A kormányszóvivő elmondta, különadót vet ki a kabinet a közalkalmazottak, a köztisztviselők és az állami tulajdonú vállalatok dolgozóinak végkielégítéseire.

A közszférában a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó a kétmillió forint feletti összegekre vonatkozik - közölte Nagy Anna. Egy átlagos keresettel rendelkező közalkalmazott esetében nemhogy a kéthavi, hanem a hathavi végkielégítést sem éri a kétmillió forintot. Tehát ez a különadó nem fogja érinteni a rendőröket, pedagógusokat, orvosokat, mint ahogy az korábban felvetődött mint lehetőség - hangsúlyozta.

Nagy Anna példaként említette, hogy ha valaki eddig hárommillió forint végkielégítésre jogosult, akkor kétmillió 20 ezer forintot visz haza, de az sem kap 2 millió 80 ezernél többet, akinek 10 milliós összeg járna.

A kormányszóvivő azt mondta, a 98 százalékos adót nem kell megfizetni a katonák leszerelési segélye, a szabadságmegváltás és a jubileumi jutalmak után.

Viszont visszamenőleges hatállyal kívánják csökkenteni a végkielégítéseket. Arra is számítanak, hogy ez alkotmányossági aggályokat vethet fel. A kormány kétmilliárd forint megtakarítást vár az intézkedésektől - jegyezte meg Nagy Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×