eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kezdhetnek fellélegezni a frankhitelesek?

E heti csúcsa felé kezdett araszolni ma délelőtt a forint a svájci frankkal szemben, egyrészt az óvatosan optimista nemzetközi befektetői hangulat miatt, másrészt egy nemzetközi hangsúlybeli eltolódás következtében, amely kezdi erősíteni az eurót a frankkal és a dollárral szemben szemben.

Tegnap még új történelmi mélypontot jegyezhettünk fel a forint svájci frankkal szembeni árfolyamában 219-nél, azóta a magyar fizetőeszköz érdemben erősödött: a jegyzések ma délelőtt már 213 közelében mozognak a bankközi piacon. A frank e heti csúcsa hétfőn reggel volt 209 körül, lenne tehát még mit ledolgoznia a forintnak a hét közbeni hanyatlásból.

Egy euróért a tegnapi 287,5 helyett már "csak" 285 forintot kell adni. A dollár tegnapi nemzetközi piaci hanyatlása nyomán az USD/HUF jegyzések a tegnapi 235 helyett már 228 körül járnak.

Ma délelőtt enyhén pozitív a nemzetközi befektetői hangulat, az elmúlt napok fejlett és fejlődő részvénypiaci esései megálltak, és enyhe korrekció mutatkozik. Alapvetően azonban kiváró álláspontra helyezkednek a befektetők a ma délutáni, rendkívül fontos amerikai átfogó munkaerőpiaci adatok előtt.

Tegnap a dollár masszív, 2,5 százalékos euróval szembeni gyengülése már a rossz munkaerőpiaci statisztikára való felkészüléssel függhetett össze, nevezetesen azzal, hogy míg a konszenzus szerint 110-130 ezer, addig egyes nagybankok szerint több mint 200 ezer fő veszíthette állását az Egyesült Államokban júniusban. Azaz újra gyengülőben lehet az amerikai munkapiac, ez pedig növeli annak esélyét, hogy a jegybank újra az (elméletileg) dollárgyengítő pénznyomtatás eszközéhez nyúl.

Az amerikai gazdaság állapotáról egyébként az elmúlt hetekben inkább kedvezőtlen adatok sora látott napvilágot (fogyasztói és üzleti bizalmi indexek, foglalkoztatottsági és ingatlanpiaci adatok). A gazdasági adatok dollárra árnyékot vető hatása tegnaptól tehát erősebb lehet, mint a klasszikus menedék-státusz rendszerint dollárerősítő hatása (romló hangulatban vegyük a dollárt). Tegnap a romló hangulatban sem erősödött a zöldhasú.

Mivel tehát az amerikai gazdaságban is egyre inkább bajok mutatkoznak, ami kissé a háttérbe szoríthatja az eurózónával kapcsolatos negatív híreket (Moody's leminősítési "figyelmeztetése" Spanyolországnak), az euró most kicsit le tudott dolgozni a június elejéig mutatott mélyrepüléséből.

A magyar frankhitelesek pedig talán azért reménykedhetnek most, mert az elmúlt hetek masszív, euróval szembeni frankerősödése is kifulladni látszik: ebben a svájci jegybanknak is lehet a háttérben szerepe, de részben a fentiek miatt az eurózóna amerikai gazdasággal szemben relatív javuló megítélésének, harmadrészt a megelőző hetek frankszárnyalásának természetesen korrekciója miatt.

Amint a Portfolio.hu egyik, e heti cikkében rámutatott, a Credit Suisse szerint egyébként sem feltétlenül lenne már várható további intenzív frankerősödés az euróval szemben.

Érdemes azonban hangsúlyozni: egyelőre nem arról van szó, hogy a forint gyorsan vissza tud majd erősödni a frankkal szemben (akár 200 alá), hanem csak arról, hogy egyelőre megállni látszik a hanyatlás és kis konszolidáció indult. Ne feledjük azonban: a délutáni amerikai makroadatok könnyen felülírhatják a fent vázolt kilátásokat.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×