eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Heti öt testnevelés órát tenne kötelezővé a Fidesz-KDNP az általános iskolákban

Hetente legalább öt testnevelés órát kellene tartani az általános iskola mind a nyolc évfolyamán a 2014-2015-ös tanévtől a Fidesz-KDNP tervei szerint. A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló új indítványt pénteken nyújtották be kormánypárti politikusok, akik megszüntetnék a Nemzeti Sporttanácsot is.

A Fidesz-KDNP négy képviselője június közepén egyszer már benyújtotta az egyes adótörvényeknek a sport támogatásával összefüggő módosításáról szóló javaslatát, ezt azonban visszavonták, és pénteken egy újabb, kibővített indítványt terjesztettek az Országgyűlés elé.

Javaslatuk visszaállítaná a kis értékű kupák, érmek közelmúltban megszüntetett adómentességét, és a természetbeni juttatások közül - összeghatártól függetlenül - a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érmeket, trófeákat ugyancsak az adómentes juttatások körébe sorolná.

A kormánypárti előterjesztők a sportesemények látogatottságának növeléséért indítványozzák, hogy a természetbeni juttatások körében a belépők, bérletek adómentesek legyenek.

A javaslat - mint azt az általános indokolásban írják - egyszerűsítené a sport állami-civil szervezetrendszerét: megszüntetnék - a törvény kihirdetése után nyolc nappal - a Nemzeti Sporttanácsot, szeptember 1-jétől pedig a Mező Ferenc Sportközalapítványt; a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát átadnák a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak. (A Mező Ferenc Sportközalapítvány feladata a nyugdíjas olimpiai és világbajnoki érmes sportolók, azok özvegyei, valamint a kiemelkedő sporteredmények elérésében közreműködő nyugdíjas sportszakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülése. A Nemzeti Sporttanács a kormány mellett működő tanácsadó, javaslattevő testület; 2004-ben alakult.)

A Fidesz-KDNP az általános iskola valamennyi évfolyamán kötelezővé tenné a mindennapi, heti öt kötelező testnevelés órát. Ezzel megnövelnék a kötelező tanórai foglalkozások számát, ami az 1-4. évfolyamon heti 2, az 5. évfolyamtól heti 2,5 órát jelent. Garanciális szabály, hogy a heti öt kötelező testnevelés óra tömbösített bevezetése esetén is biztosítani kell a mindennapos testmozgás lehetőségét.

A közoktatási törvényt módosító, a mindennapos testnevelés órát előíró rendelkezéseket a 2011-2012-es tanévben vezetnék be az első és az ötödik évfolyamon, majd felmenő rendszerben alkalmaznák. A heti öt testnevelés órát az 1-8. évfolyamokon először a 2014-2015-ös tanévben kellene egységesen alkalmazni.

A javaslat rendelkezik arról is, hogy az 1-4. évfolyamokon a testnevelés tantárgyat csak testnevelés szakos tanár vagy testnevelés műveltségi területen szakkollégiumi képzést végzett tanító taníthassa.

Az indítvány kiemelten támogat öt sportágat. A négy előterjesztő a társasági adóból adókedvezményt biztosítana, amely a látvány-csapatsport - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódna. E támogatást a kedvezményezett szervezet kizárólag a látvány-csapatsport személyi feltételeinek megteremtése, javítása vagy az utánpótlás-nevelési feladatok ellátása érdekében, illetve tárgyi eszköz beruházásra, például ingatlanfejlesztésre használhatná fel.

Hasonlóan az eredetileg benyújtott javaslathoz a kormánypártiak az új verzióban is kezdeményezik, hogy a látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhessék meg sporttelepek tulajdonjogát, feltéve, hogy a sporttelepet 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják. Emellett az építésügyi szabályok és a településrendezési terv alapján sporttelep létrehozására alkalmas, beépítetlen földterületek látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek általi, sporttelep létesítése céljából való megszerzését is mentesítenék a vagyonátruházási illeték megfizetése alól.

Az indítvány szerint sporttelepnek minősül a sportpálya, az uszoda, a stadion, a sportcsarnok, a jégpálya és a jégcsarnok is.

A jogszabályjavaslatban ismét szerepel, hogy a meghatározott képesítéssel, szakképzettséggel rendelkező edzők, más sportszakemberek és a hivatásos sportolók e tevékenységének ellenértékeként megszerzett bevételre kiterjesztenék az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás hatályát.

A társasági adóról és osztalékadóról szóló, valamint az illetékekről szóló törvény módosítása az Európai Bizottság jóváhagyó határozata meghozatalának napját követő 15. napon lépne hatályba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×