eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ennyien kapnak félmillió forintnál magasabb nyugdíjat

Több mint kétszázezer embernek magasabb a nyugdíja 150 ezer forintnál, azt azonban nem tudni, hogy közülük pontosan hány főt érintene Wittner Mária 56-os halálraítélt tervezett javaslata, amely szerint harmadolni kellene a kommunista elit nyugdíját.

A majdnem hárommillió (összesen 2 973 207) nyugdíjas közül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság márciusi adatai szerint 202 617-en kapnak több mint 150 ezer forintot havonta. A háromszázezer forint fölötti sávokban már csak 1439-en vannak, félmillió forintnál pedig csak 13-an kapnak több nyugdíjat.

Azt azonban, hogy közülük hány főt érinthetne a fideszes Wittner Mária, 1956-os halálraítélt által tervezett javaslat, amely harmadolná a kommunista elit nyugdíját, egyelőre nem lehet tudni. Ahogy azt sem, hogy a javaslat melyik poszt alatt húzná meg a határt, tehát, hogy pontosan ki tartozna az értelmezés szerint a kommunista elitbe.

A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság információi szerint egyébként az ilyen kiugróan magas, több mint félmillió forintos nyugdíjakat a legtöbb esetben az eredményezte, hogy az ellátás alanya messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, 70-80 évesen vette csak igénybe öregségi nyugdíját. Tehát az érintettek a korhatáron túl is sokáig dolgoztak, és így több mint 50 éves szolgálati időt is elérhettek. Emiatt az úgynevezett nyugdíjskála már a nyugdíjalap 95-100 százalékában határozza meg az induló nyugdíj összegét, vagyis a nyugdíj "eleve" eléri, megközelíti a beszámított keresetek színvonalát.

Ezt tovább növelheti a korhatár felett minden ledolgozott hónap után járó fél százalékos bónusz, amivel akár meg is duplázható, vagy ennél is nagyobb mértékben növelhető az eredeti nyugdíj.

Wittner Mária felvetése nem először kerül szóba az utóbbi húsz évben. Az Antall-kormány az 1991. évi XII. törvénnyel határozott a kommunista elitet érintő egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról és bizonyos kedvezmények megszüntetéséről. A többi között ez a törvény szüntette meg az MSZMP szervei által megállapított nyugdíjak folyósítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×