eur:
388.83
usd:
361.83
bux:
68611.62
2024. május 8. szerda Mihály

Csalódást okozhat a budapestieknek a parkolási szabályozás - lapszemle

Nem teremt "paradicsomi állapotokat" a ma életbe lépő az új fizetőparkolási rendszer Budapesten - írja a Népszabadság.

Noha az Alkotmánybíróság tavaly novemberi megsemmisítő határozata után sokan reménykedtek egy alapjaiban megváltozó, átláthatóbb és méltányosabb fizetőparkolási rendszerben, könnyen lehet, hogy a budapestieknek csalódást hoz a július elsejével hatályba lépő, új szabályozás - írja a Népszabadság. Korántsem lesznek "paradicsomi állapotok", leginkább azért, mert az új törvénynek, fővárosi és kerületi rendeleteknek nincs visszamenő hatályuk. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az üzemeltetésre kötött élő szerződések kifutásáig, azaz évekig konzerválódhat a jelenlegi átláthatatlan status quo. Tévedtek tehát, akik abban reménykedtek, hogy egy csapásra megszűnik a magáncégek, így leginkább a számos kerületben működő Centrum Parkoló Kft. vitatott egyeduralma. Ráadásul a befolyt milliárdok jó része továbbra sem az önkormányzatokat, hanem e magáncégeket gyarapítja.

A kommunista elit nyugdíjainak átvizsgálását és a juttatások csökkentését kezdeményezi Wittner Mária 1956-os halálraítélt - számol be a Magyar Nemzet. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint megengedhetetlen, hogy többek mellett a számos '56-os forradalmár haláláért felelős Biszku Béla egykori kommunista belügyminiszter nyugdíja meghaladja a hatszázezer forintot. Wittner Mária szerint nem hagyhatjuk, hogy "a kommunista hóhérok háromszor annyi jövedelemben részesüljenek, mint áldozataik."

A Fashion Street mellett hamarosan megkezdődik a Belváros Főutcájának legújabb projektje - tudósít az Index. Az Új Városközpont névre keresztelt beruházás a brit nagykövetség melletti háztömb helyén indul októberben, a beruházó itt is Csipak Péter cége lesz. A tervek szerint a régi épületek helyére egy negyvenezer négyzetméteres vegyes funkciójú épület kerül. Az Új Városközpont projekt magába foglal majd mélygarázst, magas színvonalú kereskedelmi üzleteket, A+ kategóriájú irodákat, és az épületegyüttes tetején elhelyezkedő közel háromezer négyzetméteres közparkot. Az épület tetején egy léghajóként lebegő 120 szobás boutiquehotelt.

A Világgazdaság írása szerint egyre több állásajánlat közül válogathatnak a New York-i és a londoni bankárok, akikért valóságos verseny kezd kibontakozni a pénzintézetek között. A Wall Street-i cégek általában 30-40 százalékkal nagyobb fizetéssel igyekeznek átcsábítani riválisaik szakembereit; a fizetési csomagok némelyike a nyolc millió dollárt is eléri, garantált bónuszokkal. Magyarországon ugyan nem várható hasonló brókeréhség, de legalább a tavalyi elbocsátási hullám után már itt is kezd magához térni a banki álláspiac.

A biztató évkezdés ellenére a balatoni ingatlanpiacon a tavasz beköszöntével a tavalyinál is jobban visszaesett az adásvételi kedv, jelenleg húsz éve nem tapasztalt pangás jellemzi - derül ki a Napi Gazdaság körképéből. Sem az árengedmények, sem a gyengélkedő forint nem jelent kellő motivációt. Csak Hévízen van némi mozgás, a készpénzes orosz vásárlóknak köszönhetően. A balatoningatlan.com igazgatója szerint az év eleji nekibuzdulás egyértelműen az illetékcsökkentés számlájára írható. Maróthy Tamás azt mondta, az idei év igazán válságos lesz a Balatonon.

A Pénzcentrum.hu interjút közöl a Magyar Nemzeti Bank szakértőjével, aki a Magyarországon kiemelkedően magas készpénzállomány okait magyarázza. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30 százalékkal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 százalékkal több készpénzt használunk. Bódi-Schubert Anikó szerint három fő tényezőre vezethető vissza a túlburjánzó magyar készpénzállomány: a rejtett gazdaság térnyerése, az üzleti partnerek közti bizalomhiány és az állam készpénz-centrikus magatartása jelenthetik a fő okokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×