eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hétfőre várja az MSZP-frakció Schmitt Pált

Az MSZP-frakció a hétfői ülésére hívja meg Schmitt Pált, a kormányfő államfőjelöltjét, hogy beszámoljon köztársasági elnöki terveiről.

Mesterházy Attila az MTI kérdésére szerdán azt mondta: viszonozni szeretnék a Fidesz képviselőcsoportjának gesztusát, és emlékeztetett arra, hogy annak idején Mádl Ferenc köztársaságielnök-jelöltet is meghívták.

A szocialista frakcióvezető szerint nem volt meglepő a szerdai bejelentés, hiszen egy hónapja lehet tudni, hogy Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök és Kövér László a házelnök. Nem értjük, miért kellett az elmúlt harminc napban ezt a színjátékot eljátszani - közölte.

Úgy fogalmazott: komikusnak tartja, hogy Orbán Viktor a bolgár tengerpartról küld egy levelet a saját frakciójának arról, kit szeretne köztársasági elnöknek jelölni. Úgy látja: ez mutatja a hozzáállását a köztársasági elnöki intézményhez és véleményt is mond egy kicsit Schmitt Pálról azzal, hogy nem személyesen jelentette be a politikus jelölését.

A történtek azt a kérdést mindenképpen felvetik, hogy Schmitt Pál mennyire lesz képes ellenállni a pártpolitikai érdeknek, és a miniszterelnök kéréseinek - vélekedett, hozzátéve: ez azért fontos kérdés, mert egy kétharmados többséggel rendelkező kormány esetén a nemzeti érdek és demokrácia érvényesülésének a köztársasági elnök a fő garanciája, ő tud megálljt parancsolni bizonyos törekvéseknek.

Vannak kétségeink, hogy a politikus nem pártkatonaként fog-e viselkedni Orbán Viktor sakkjátszmájában - jelezte.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra, hogy Schmitt Pál az elmúlt években "jól tudott lavírozni", kevés konfliktust vállalt a karrierje során, hiszen a múlt rendszerben is fontos pozíciókat tudott betölteni.

Kitért arra: a Fidesz nem adott még választ arra a kérdésre, hogy Sólyom László mivel veszítette el a Fidesz bizalmát, hiszen öt évvel ezelőtt a megválasztásakor támogatták, sőt az elmúlt években számtalan alkalommal elismerően nyilatkoztak a munkásságáról és megnyilatkozásait kiindulási alapnak tartották.

Csak remélni tudom, hogy nem azért veszítette el a Fidesz bizalmát, mert alkotmányjogászként pontosan látná és értené, hogy a kormánypárt alkotmányozási folyamatában mi miért történik, és - mivel autonóm személyiség - keményen szembe is menne a nem a nemzet érdekét, hanem pártpolitikai célokat szolgáló javaslatokkal - mondta.

Mesterházy Attila örül annak, hogy a Fidesz frakciója is alkalmas és jó jelöltnek tartotta Balogh Andrást, mert az MSZP is azt gondolja róla, hogy életútja, személyisége alkalmassá teszi őt a nemzet egységének szimbolizálására. Van annyira autonóm személyiség, hogy minden döntési szituációban csak és kizárólag a demokrácia, a nemzet érdekét tartsa szem előtt - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×