eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

A csendrendelet elfogadásához nincs koalíciós többség Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi csendrendelet megalkotásához nincs meg a koalíciós többsége a városrészt irányító MSZP-SZDSZ képviselőknek a testületben. Ez több ellenzéki képviselő szerint azt jelenti, hogy a várhatóan pénteken a testület elé kerülő tervezet a jelenlegi formájában nem lép majd hatályba.

Az MTI-nek megküldött rendelettervezet szerint a jövőben a VII. kerület közigazgatási területén éjfél és hajnali hat óra között be kellene zárni a kereskedelmi célú üzleteket.

A tervezet elfogadása ellen tiltakozott, és aláírásgyűjtő akciót indított az Élő Erzsébetváros Egyesület. Álláspontjuk szerint a szabályozás nem szolgálná Budapest fejlődését, és szerintük - tekintettel az októberi önkormányzati választásokra - az inkább politikailag, mint szakmailag motivált.

Az MTI-nek szerdán nyilatkozó Puskás Attila Sándor, a Szövetség Erzsébetvárosért (SZEM) kerületi képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Hunvald György MSZP-s polgármester és Gál György (SZDSZ) képviselő előzetes letartóztatása miatt a képviselő-testületben a koalíciós pártoknak már nincs meg a rendeletalkotáshoz szükséges minősített többsége.

Ez pedig azt jelenti, hogy a tervezetet várhatóan csak módosító indítványokkal "átírva" fogadja el a képviselő-testület.

Puskás Attila Sándor, a hattagú ellenzéki frakció képviselője közölte: több módosító indítványt is benyújt a tervezethez, és csak ezek elfogadása esetén támogatják a rendeletalkotást.

Mint fogalmazott, ez nem rendelet, hanem kijárási tilalom lenne. Véleménye szerint kezelhetetlen helyzetet eredményezne, ha "fűnyíróelvszerű" szabályozást hoznának, tekintet nélkül az adott üzletek tevékenységére vagy elhelyezkedésére.

Jelezte: a probléma valós, de rosszul közelítenek a megoldáshoz. A képviselő szerint egy ilyen döntést egyeztetéseknek, hatástanulmányoknak kellene megelőzniük.

Puskás Attila Sándor szerint az érintett lakóknak, illetve a társasházaknak kellene jogokat biztosítani arra, hogy amennyiben zavarja őket egy adott üzlet működése, akkor - a késő esti, éjszakai órákban - korlátozhatnák annak nyitva tartását.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×