eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elmaradhat idén a fővárosi szúnyogirtás - lapszemle

Bár a tavalyi inváziónál is több a szúnyog idén hazánkban, a védekezést nehezíti a rossz idő. Hétfő kora este irtana repülőgépekről az ÁNTSZ közép-magyarországi intézete a fővárosban, de ha esik az eső vagy nagyon fúj a szél, nem tudnak nekivágni- írja az index.hu.

Budapesten május közepétől szeptember közepéig földi módszerrel minden héten három napot irtanának, teherautóról szórják a szúnyogirtót - olvasható az index.hu internetes oldalon.

Az ennél nagyobb területeket érintő légi irtást azonban eddig is hátráltatta a csapadékos időjárás, és most sem biztos, hogy sikerül megvalósítani.

A borsodi árvíz sújtotta területeken az első légi irtás sikerült ugyan, de annyira sok a vérszívó, hogy hamarosan ismételni kell.

A Népszabadság arról ír, hogy egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani. Egy hónapos bezárásuk a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint azért törvénysértő, mert az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz számukra. A munkavállalók ráadásul a korábban megszokottaknál rosszabbul tűrik, ha valaki a gyermeke miatt marad otthon akárcsak 1-2 napra.

A lap beszámol arról is, hogy ellentmond az uniós jognak a házi pálinkafőzés Fidesz-kormány által elképzelt szabályozása, amely a pálinkát nem szeszes italként, hanem a lekvárhoz és a mézhez hasonló sajátos kitermelői termelvényként kezeli. A pálinkát nem vonnák jövedéki szabályozás alá, és a helyi ellenőrzéshez sem kapnának jogokat a hatóságok, sőt, a házi főzőnek még saját gyümölcsössel sem kell majd rendelkeznie.

A Magyar Nemzet információi szerint már 13 dolgozót gyanúsítottak meg a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggésben történt vesztegetési ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozás hatására az oktatási intézmény szenáusa határozatot hozott az üfgyben részt vevők felősségre vonásáról. Az egyetem dolgozóinak nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy tudtak-e a bűncselekményekről.

A második éve tartó válság alaposan átrendezte a lakáspiacot. A Magyar Nemzet cikke kiemeli, hogy a vevők az olcsóbb és kisebb lakásokat keresik, és egyre nagyobb a készpénzes vevők aránya. Az egyharmadával csökkent piacon 10-35 százalékos volt az áresés, a nagy vesztesek pedig a korszerűtlen, magas rezsijű panelek tulajdonosai. Az ingatlanjaikatat meghirdetők esélyeit a hitelezés megtorpanása is rontja.

Hiába a jó cél, üres a kassza, így nem teljesíthetők a gyógyításhoz előírt új minimumfeltételek, ezért a rendelet júliusra tervezett hatálybalépését felfüggesztette az ágazatért felelős államtitkár - írtja a Világgazdaság. Ám a betegellátás nincs veszélyben. Az új előírások alapján egy átlagos kórházba további 67 orvos és nővér, valamint 357 millió forint értékű eszköz kellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×